Sobota27. apríl 2024, meniny má Jaroslav, zajtra Jarmila

Prednostu ObÚ ŽP Dunajská Streda obvinili z úplatkárstva

Ilustračné foto
Ilustračné foto

BRATISLAVA - Prednostu Obvodného úradu životného prostredia v Dunajskej Strede Alexandra R. (42) pristihli príslušníci Národnej protikorupčnej jednotky z Národnej kriminálnej agentúry pri úplatkárstve.

„V súvislosti so svojimi právomocami, funkciami a oprávneniami si vypýtal dvojtisícový úplatok a cez sprostredkovateľa sa snažil tento úplatok aj prijať,“ uviedol policajný prezident Tibor Gašpar. Podľa jeho slov išlo o úplatok do budúcna. Podnikateľ, od ktorého si prednosta cez sprostredkovateľa Z.J. žiadal úplatok, mal mať za to zabezpečené bezproblémové vyriešenie jeho žiadostí, súvisiacich s narábaním s odpadmi.

Sprostredkovateľ použil zaujímavý žargón, namiesto dvoch tisícok eur pýtal dve plachty. „Páchatelia tejto trestnej činnosti často používajú skryté názvy, aby vyjadrili, čo vlastne chcú a akým spôsobom,“ vysvetlil Gašpar.

Policajný prezident spresnil, že prednosta sa najprv skontaktoval s podnikateľom a potom ho odkázal na sprostredkovateľa, ktorý konkrétne vyjadril okolnosti, za ktorých bude jeho žiadosť vybavená. V prípade dokázania viny hrozí obvineným trest až 12 rokov väzenia. Prednostu stíhajú za trestný čin prijímania úplatku, sprostredkovateľa za pomoc k tomuto trestnému činu. Podnikateľ, od ktorého chcel prednosta úplatok, sa rozhodol spolupracovať s políciou.

„Pomohol rýchlemu priebehu odhalenia tohto korupčného správania sa,“ povedal Gašpar. Minulý týždeň Národná kriminálna agentúra zorganizovala akciu, počas ktorej zadržala Z. J. Bolo to priamo pri preberaní časti úplatku, a to 500 eur. Potom zadržali aj Alexandra R. Jeden z obvinených sa priznal, Gašpar nespresnil, ktorý. Stíhaní sú na slobode.

Na pokyn ministra životného prostredia Petra Žigu je dnešným dňom prednosta Obvodného úradu životného prostredia v Dunajskej Strede postavený mimo výkon štátnej služby až do uzatvorenia prípadu. Agentúru SITA o tom informoval hovorca rezortu životného prostredia Maroš Stano s tým, že na úrade vykonajú hĺbkovú kontrolu.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu