Piatok17. máj 2024, meniny má Gizela, zajtra Viola

Pekárek z ODS ostáva za mrežami: Najvyšší súd potvrdil 5-ročný trest!

Roman Pekárek
Roman Pekárek (Zdroj: novinky.cz)

PRAHA - Poslanec-náhradník za jedného z aktuálne uväznených niekdajších rebelov Občianskej demokratickej strany (ODS) Roman Pekárek zostane za mrežami. Najvyšší súd ČR dnes totiž zamietol jeho odvolanie voči verdiktu Vrchného súdu v Prahe.

Ten ho vlani v decembri odsúdil na päť rokov odňatia slobody nepodmienečne, pokutu 250.000 Kč a zákaz pôsobenia v samospráve za prijatie úplatku a zneužitie právomoci. Spomínaný zákaz sa však nevzťahuje na výkon funkcie poslanca, ktorého mandát si Pekárek ponechal.

V zdôvodnení rozhodnutia súdnej inštitúcie, o ktorom informovala spravodajská televízia ČT24, sa konštatuje, že trestná činnosť odsúdeného bola preukázaná.

Uväznenému poslancovi tak ostáva ešte teoretická možnosť obrátiť sa na Ústavný súd ČR, na ktorom by však musel argumentovať porušením svojich základných práv.

Niekdajšieho druhého muža radnice v Kolíne odsúdili na základe žaloby, v ktorej zmysle mal za milión Kč umožniť podnikateľovi Petrovi Ličkovi výrazne lacnejší nákup pozemkov, než bola ich hodnota.

Aj Lička, ktorého odsúdili neprávoplatne na rok väzenia a ktorý sa voči trestu odvolal, tvrdí, že je nevinný. Samotný Pekárek všetky obvinenia odmietal s tým, že nahrávka - hlavný dôkaz proti jeho osobe - nezodpovedá realite a je zmanipulovaná.

Pôvodný šesťročný trest väzenia odvolací pražský vrchný súd zmiernil o rok.

Poslaneckého mandátu sa odsúdený odmietol vzdať napriek opakovaným výzvam ODS, členstvo vo vládnej strane mu pozastavili. O poslanecké kreslo tak Pekárek príde až v ďalších voľbách, buď tých riadnych na budúci rok alebo po aktuálnom dianí čoraz pravdepodobnejších predčasných voľbách v ČR.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu