Nedeľa5. máj 2024, meniny má Lesana, Lesia, zajtra Hermína

Štrajk ochromil prevádzku na nemeckých letiskách: Zrušili vyše 200 letov!

Štrajk postihol zhruba 24 tisíc pasažierov
Štrajk postihol zhruba 24 tisíc pasažierov (Zdroj: SITA)

BERLÍN - Prevádzka na nemeckých medzinárodných letiskách v Düsseldorfe a Hamburgu je dnes obmedzená v dôsledku štrajku bezpečnostných pracovníkov, ktorí sa takto domáhajú vyšších platov. Štrajk trvá od štvrtej hodiny ráno do dnešnej polnoci, informovala agentúra DPA.

Aby sa vyhli chaosu, v Düsseldorfe zrušili 122 plánovaných odletov a 61 príletov, v Hamburgu to bolo okolo 90 letov. Hovorca düsseldorfského letiska uviedol, že to postihlo zhruba 24.000 pasažierov.
      
Zamestnanci, ktorí štrajk nepodporili, prišli do práce na oboch letiskách a zabezpečili fungovanie niekoľkých batožinových terminálov. Napriek tomu sa pri nich tvorili dlhé zástupy ľudí.
      
Pasažieri na hamburskom letisku boli situáciou podráždení a museli dlho čakať na vybavenie. "Rád by som vedel, prečo sa aerolínie, ktorými cestujem, na túto situáciu skôr nepripravili," posťažoval sa jeden z pasažierov smerujúcich na španielsky ostrov Tenerife.
      
Odbory zamestnancov verejných služieb Verdi, ktoré organizovali podobné štrajky aj v januári, bezpečnostným pracovníkom letísk odporučili, aby prestali vykonávať kontrolu batožiny pomocou röntgenových zariadení a detektorov kovov po tom, ako im vedenie odmietlo zvýšiť hodinovú mzdu.
      
Odborári žiadajú zvýšenie miezd približne o 30 percent. Zamestnávatelia ponúkajú iba deväťpercentný nárast.
     
Düsseldorf je tretím najväčším letiskom v Nemecku, ktoré ročne vybaví 21 miliónov cestujúcich, kým letisko v Hamburgu je piate najväčšie a jeho terminálmi prejde 14 miliónov ľudí.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu