Pondelok6. máj 2024, meniny má Hermína, zajtra Monika

Železničnú dopravu v Nemecku komplikujú štrajky zamestnancov

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: SITA)

BERLÍN - Zamestnanci najväčšieho nemeckého železničného dopravcu Deutsche Bahn (DB) začali dnes skoro ráno sériu varovných štrajkov, ktorými chcú dosiahnuť predovšetkým zvýšenie platov.

Štrajky sa rozbiehajú postupne. Ako prvá prestala pracovať približne stovka zamestnancov v Hamburgu a Berlíne, informoval odborový zväz EVG.

V Hamburgu sa štrajk dotkol prípravy vlakov pre cestujúcich pred vypravením, čo sa prejaví ich odrieknutím alebo meškaním. V Berlíne štrajkujú zamestnanci čistiacich čiat.

Štrajky sa postupne rozšírili do Kielu, Frankfurtu nad Mohanom a niekoľkých miest v Sasku, kde prácu prerušili výhybkári, pracovníci v dielňach a upratovačky.

Odborári zastupujúci 130.000 železničiarov požadujú okrem iného zvýšenie platov o 6,5 percenta po dobu dvanástich mesiacov. Vedenie DB naposledy ponúklo zvýšenie o 2,4 percenta od mája 2013 a o ďalšie dve percenta od 1. apríla 2014. Navrhuje tiež zvýšenie dôchodku a poskytnutie jednorazovej podpory vo výške 400 eur. Kolektívne vyjednávanie bude pokračovať dnes popoludní.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu