Utorok23. apríl 2024, meniny má Vojtech, zajtra Juraj

Pápež zverejnil dátum svojho posledného zbohom: Očakáva veľkú účasť

Benedikt XVI.
Benedikt XVI. (Zdroj: SITA)

VATIKÁN - Pápež Benedikt XVI. dá veriacim posledné zbohom na audiencii na Námestí sv. Petra vo Vatikáne 27. februára, deň predtým, ako oficiálne odstúpi zo svojej funkcie. V utorok o tom informoval hovorca Svätej stolice Federico Lombardi.

"Posledná generálna audiencia sa uskutoční na námestí, keďže príde veľa ľudí," povedal Lombardi na tlačovom brífingu.

Hovorca tiež uviedol, že pápežova tradičná omša na popolcovú stredu 13. februára bude jeho poslednou náboženskou ceremóniou vo funkcii hlavy katolíckej cirkvi. Bohoslužba, ktorou si kresťania pripomenú začiatok pôstneho obdobia pred Veľkou nocou, sa uskutoční v Bazilike sv. Petra, aby sa tam vmestili veľké množstvá ľudí, ktorých príchod sa po oznámení rezignácie očakáva. Vo štvrtok sa navyše uskutoční stretnutie s predstaviteľmi cirki z Ríma, s ktorými bude hovoriť o svojich skúsenostiach počas reformného Druhého vatikánskeho koncilu v 60. rokoch.

Pápež Benedikt XVI. v pondelok neočakávane oznámil, že 28. februára odstúpi zo svojho postu. Rozhodnutie zdôvodnil vysokým vekom, ktorý mu podľa jeho slov neumožňuje pokračovať v plnení pápežských povinností. Benedikt (85) je pritom prvou hlavou katolíckej cirkvi za posledných takmer 600 rokov, ktorá sa k takémuto kroku odhodlala. 

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu