Štvrtok18. apríl 2024, meniny má Valér, zajtra Jela

Tajná operácia Svätého otca: Toto Vatikán veriacim zamlčal!

Benedikt XVI.
Benedikt XVI. (Zdroj: SITA)

VATIKÁN – Pápež Benedikt XVI., ktorý v pondelok oznámil, že koncom februára odstupuje z čela katolíckej cirkvi, podstúpil pred necelými troma mesiacmi v úplnej tajnosti na rímskej klinike operáciu, pri ktorej mu bol nahradený kardiostimulátor. Oznámil to dnes taliansky denník Il Sole 24 Ore.

Podľa Vatikánu však išlo len o výmenu batérie kardiostimulátora.

Pápež bol podľa denníka operovaný v nemocnici Pia XI. tímom, ktorý viedol kardiochirurg Luigi Chiariello, starajúci sa o pápežovo zdravie už desať rokov. Pacient zvládol operáciu veľmi dobre, dokonca nevynechal ani jediné stretnutie s veriacimi. Vatikán následne vôbec prvýkrát pripustil, že pápež má kardiostimulátor. Ale hovorca Federico Lombardi uviedol, že Benediktovi bol kardiostimulátor voperovaný "dlho" pred tým, než sa stal pápežom, a posledný zdravotný zákrok predstavoval len rutinnú výmenu batérie. Profesor Chiariello sa zdržal vyjadrení.

Pontifikát pri pondelňajšej schôdzke svojho poradného zboru (konzistória) oznámil, že cíti ťažobu staroby a že mu na riadne vykonávanie úradu nezostávajú sily. Hovorca Vatikánu dnes oznámil, že pápež sa naposledy rozlúči s veriacimi na Námestí svätého Petra 27. februára. Na otázku, prečo pápež oznámil abdikáciu 28. februára práve o 20:00, povedal, že to nemá nič spoločné s právnymi dôvodmi. "V túto dennú dobu zvyčajne končí pracovný deň Svätého Otca," povedal Lombardi.

Iné talianske listy, La Repubblica a Corriere della Sera, kladú demisiu do súvislosti s "pápežovou bezmocnosťou voči rozbrojom a intrigám vnútri mocichtivého vatikánsko aparátu". Abdikácia môže byť braná ako "známka vpádu modernosti do inštitúcie starej 2000 rokov" aj ako "koniec boja o moc" v kúrii, pretože s pápežovým odstúpením padá aj "vláda" kardinála Tarcisia Bertoneho, usúdila La Repubblica.

Corriere della Sera považuje pápežovo odstúpenie za dôkaz "príkladnej morálnej sily" aj "zjavnej politickej slabosti". Benedikt vraj odchádza porazený aparátom a systémom. Ale chorý je skôr Vatikán a choroba v podobe krízy vierohodnosti sa zdá neliečená aj nevyliečiteľná, napísal list.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu