Štvrtok28. marec 2024, meniny má Soňa, zajtra Miroslav

Odhalili pozadie pápežovej rezignácie: Interná vojna a mocenské intrigy!

Pápež Benedikt XVI.
Pápež Benedikt XVI.

VATIKÁN/VIEDEŇ - Po pondelkovom prekvapivom oznámení pápeža Benedikta XVI. o jeho skorom odstúpení z čela katolíckej cirkvi sa strhla lavína špekulácií ako o skutočnom pozadí jeho rozhodnutia, tak o jeho najpravdepodobnejšom nástupcovi. Veľké šance stať sa 266. pápežom prisudzujú dnešné talianske denníky viedenskému arcibiskupovi, kardinálovi Christophovi Schönbornovi, napísala agentúra APA. Za rezignáciou Josepha Ratzingera (85) nie sú podľa nej len vekom podmienené zdravotné dôvody, ale aj mocenské intrigy v kúrii.

Tie sa pre pápeža najmä po takzvanej afére Vatileaks okolo krádeže dôverných cirkevných dokumentov jeho komorníkom stali neznesiteľnými, citovala APA znalca pomerov vo Vatikáne. Podľa nich hodil Benedikt "uterák do ringu", aby ukončil internú vojnu v kúrii. Tá je údajne stretom medzi štátnym tajomníkom Tarcisiom Bertonem a jeho odporcami, ktorí chcú dosiahnuť jeho prepustenie.

Bertone je vo Vatikáne už dlho terčom kritiky, napríklad v súvislosti so škandálom okolo sexuálneho zneužívania detí katolíckymi kňazmi, alebo pre cirkev katastrofickým prístupom ku kontroverznému, silne konzervatívnemu Bratstvu svätého Pia X.

Pápež sa pred niekoľkými mesiacmi postavil na Bertoneho stranu a reformne orientované sily kritizujú jeho zbližovanie s Piovým bratstvom. Niektorí pozorovatelia v ňom vidia najväčšiu chybu jeho pontifikátu. Vatikán okrem iného zrušil exkomunikáciu niekoľkých biskupov z tohto zoskupenia, vrátane popierača holokaustu Richarda Williamsona.

Za bývalým pápežovým komorníkom Paolom Gabrielom, ktorý bol za krádež dôverných dokumentov odsúdený na 18 mesiacov väzenia, stojí skupina vatikánskych disidentov, ktorí chcú mocenský boj v kúrii vyniesť na verejnosť. O tom je pevne presvedčený "kráľ" novinárov akreditovaných vo Vatikáne Marco Politi, ktorý informuje o dianí vo Vatikáne už štyri desaťročia.

"V minulosti sa mocenské boje zvádzali v chodbách vatikánskych palácov, teraz sa dostávajú na verejnosť. To je znamenie silnejúcej sekularizácie a signál, že interný mocenský boj dosiahol doteraz nepredstaviteľnú úroveň," myslí si Politi.

Veľké šance na nástupníctvo po pápežovi Benediktovi prisudzujú dnešné talianske denníky Rakúšanovi Schönbornovi, bývalému Ratzingerovmu žiakovi. Aj keď Benedikt nebude môcť v konkláve rozhodovať o svojom nástupcovi, jeho vplyv sa "ukáže byť rozhodujúcim, a to je úplne nový aspekt," napísal rímsky denník La Repubblica.

"V znamení kontinuity s pápežom je kandidatúra kardinála Schönborna, mimoriadne vzdelaného Ratzingerovho žiaka a potomka starej rodiny českej aristokracie, ktorý prišiel na konkláve v roku 2005 vlakom a sám si na stanici niesol kufor," napísal milánsky denník Corriere della Sera. "Schönborn, ktorý už vtedy patril medzi kandidátov na pápeža, je vyvážený reformátor, ktorý sa postavil do čela boja proti zneužívaniu detí a dokonca kritizoval starú gardu v kúrii."

Za uchádzača s najlepšími vyhliadkami označili Schönborna aj milánsky denník Sole 24 Ore a turínsky denník La Stampa. "Najbližším pápežom by mohol byť osvedčený Ratzingerov človek, ako Schönborn, ktorý je síce konzervatívny v cirkevnej doktríne, ale otvorený v dialógu s pokrokovými krídlami rakúskej cirkvi," usudzuje La Stampa.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu