Piatok26. apríl 2024, meniny má Jaroslava, zajtra Jaroslav

Klaus o prekvapivej abdikácii pápeža: Som z toho smutný

Václav Klaus a Benedikt XVI. Zobraziť galériu (2)
Václav Klaus a Benedikt XVI. (Zdroj: SITA)

PRAHA - Český prezident Václav Klaus prijal správu o abdikácii Benedikta XVI. s ľútosťou. Považuje ho za svojho spojenca pri ochrane tradičných hodnôt, pred stratou ktorých varoval, aj pri kritike chvatného európskeho integračného procesu.

"Neviezol sa na lacnej vlne pokrokárstva, ako iní," domnieva sa Klaus podľa spravodajského serveru iDNES.cz.
      
"Nech už boli dôvody pre toto prekvapivé pápežovo rozhodnutie akékoľvek, som z neho smutný," uviedol Václav Klaus v tlačovom vyhlásení. Zo stretnutí, či už v Prahe alebo vo Vatikáne, vnímal blízkosť ich postojov.
      
"Patril k neveľkému počtu osobností súčasného sveta, ktorí sa neviezli na lacnej vlne všeobecného pokrokárstva. Uvedomoval si nebezpečenstvo plynúce zo straty tradičných hodnôt, nebezpečenstvo plynúce z rozpadajúcej sa inštitúcie rodiny a národného štátu i z chvatného európskeho integračného projektu a vedel to dať najavo. Bol preto často mediálne atakovaný, čomu som taktiež veľmi dobre rozumel," napísal Klaus.
      
Pápežovu rezignáciu považuje hlava českého štátu za "symbolickú súčasť príznakov konca epochy, v ktorej varovné hlasy nad smerovaním súčasného sveta ešte zneli nahlas".
      
Benedikt XVI. oznámil svoju rezignáciu v pondelok. Ako dôvod svojho odstúpenia uviedol starobu a zdravotné problémy. Pred necelými tromi mesiacmi podstúpil utajenú operáciu. Podľa talianskych novín Il Sole 24 Ore mu lekári vymenili kardiostimulátor.
      
Úrad opustí 28. februára, deň predtým sa rozlúči s verejnosťou. Rezignácia pápeža je netradičná, vatikánske zákony ju však umožňujú, dodáva iDNES.cz.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu