Utorok14. máj 2024, meniny má Bonifác, zajtra Žofia, Sofia

Tmavá stránka amnestie: Väzni sa obetiam a policajtom vysmievajú do tváre!

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: TASR)

PRAHA – Škodoradosť najväčšia radosť. Českí väzni, ktorí sa na základe novoročnej amnestie dostali na slobodu, si teraz vyhľadávajú svoje obete a s potvrdením o prepustení v ruke sa im vysmievajú do tváre. Polícia však s takýmito prípadmi nič nezmôže. Informoval o tom český portál novinky.cz.

Jeden zo škodoradostných amnestovaných väzňov sa vybral za 80-ročným starčekom, ktorého v minulosti obral o úspory, aby sa mohol zabaviť na jeho účet. „Mával pred ním papierom o amnestii a vysmieval samu,“ povedal policajný hovorca Milan Drahoňovský. Bývalému trestancovi nielenže odpustili zvyšok trestu, svojej obeti nemusí vrátiť ani 20 tisíc českých korún, o ktoré ho obral.

Napriek tomu, že počínanie exväzňa je odsúdeniahodné, Drahoňovský priznal, že polícia s tým nemôže nič robiť.  „Senior ich (peniaze, pozn. red.) môže vymáhať v občianskoprávnom spore, ťažko sa ale bude vo svojom veku súdiť,“ uviedol hovorca jednu z nepravdepodobných možností.

Údajne však nejde o jediný prípad škodoradostného trestanca. V Turnove sa priamo policajtom vysmieval ďalší muž, ktorý sa vyhýbal nástupu do väzenia, a ktorého chytili asi 14 dní pred Vianocami. „Na pôvodný čin, za ktorý bol odsúdený, sa vzťahovala amnestia. Nemohol byť preto súdený ani za marenie výkonu úradného rozhodnutia,“ vysvetlil Drahoňovský.

Na základe amnestie, ktorú vyhlásil český prezident Václav Klaus na Nový rok, bolo prepustených z českých väzníc až 6344 trestancov.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu