Pondelok6. máj 2024, meniny má Hermína, zajtra Monika

NAJ špionážne aféry medzi Ruskom a USA: Výmenný obchod ako na trhu!

Ryan Fogle bol odhalený
Ryan Fogle bol odhalený (Zdroj: inserbia.info)

MOSKVA - Ruská kontrarozviedka v noci na utorok zadržala údajného agenta americkej Ústrednej spravodajskej služby (CIA), ktorý vraj v Moskve pôsobil pod diplomatickým krytím. Tretí tajomník amerického veľvyslanectva Ryan Fogle bol zadržaný vo chvíli, keď sa snažil zverbovať pracovníka ruskej tajnej služby. V tejto súvislosti vám prinášame výber najväčších špionážnych afér medzi Moskvou a Washingtonom.

22. februára 1994 - Vysoký činiteľ americkej Ústrednej spravodajskej služby (CIA) Aldrich Ames a jeho manželka boli zatknutí a obvinení zo špionáže pre bývalý Sovietsky zväz a neskôr pre Rusko. Ames bol koncom apríla 1994 v USA odsúdený na doživotie a jeho manželka v októbri 1994 na päť rokov a tri mesiace.

18. novembra 1996 - Agenti Federálneho úradu pre vyšetrovanie (FBI) zatkli agenta CIA Harolda Nicholsona, ktorý sa neskôr priznal, že ako vysoký dôstojník CIA predával Moskve tajné informácie o štátnej bezpečnosti USA. Pre Rusov začal pracovať v roku 1994, kedy bol šéfom CIA v Rumunsku. V júni 1997 bol odsúdený na 23 rokov a sedem mesiacov väzenia. V roku 2011 mu súd vymeral ďalších osem rokov.

18. decembra 1996 - Americké úrady zatkli pracovníka FBI Earla Edwina Pittsa, ktorý od roku 1987 predal Sovietskemu zväzu a Rusku tajné informácie za viac ako 224 000 dolárov. V júni 1997 bol odsúdený na 27 rokov väzenia.

9. októbra 1998 - Bývalý analytik americkej vojenskej rozviedky David Sheldon Boone bol zadržaný a obvinený zo špionáže pre Moskvu. Bývalej sovietskej tajnej službe KGB údajne odovzdával v rokoch 1988-1991 citlivé dokumenty a zinkasoval za ne 60 000 dolárov. V februári 1999 bol odsúdený na 24 rokov a štyri mesiace.

27. októbra 1999 - V Obninsku zatkli vedca Igora Suťagina, ktorý bol ako expert Ústavu strategických štúdií USA-Kanada obvinený zo špionáže v prospech USA a Británie. 7. apríla 2004 bol odsúdený na 15 rokov. S ďalšími údajnými americkými špiónmi ho v lete 2010 Rusko vymenilo za 10 svojich agentov zadržaných v USA.

5. apríla 2000 - Američana Edmonda Popea, podozrivého zo špionáže, zatkla ruská Federálna bezpečnostná služba (FSB). 13. apríla bol obvinený, že zhromažďoval tajné informácie o ruských jadrových ponorkách a torpédach a 6. decembra bol odsúdený na 20 rokov. Ešte v decembri ho omilostil ruský prezident Vladimir Putin a Pope odišiel do USA.

14. júna 2000 - Prokuratúra v Tampe oznámila zatknutie plukovníka výzvednej služby pozemného vojska vo výslužbe George Trofimoffa, ktorý bol obvinený z odovzdávania tajných materiálov agentom KGB v Nemecku a Rakúsku. Trofimoff bol odsúdený na doživotie, podľa agentúr ide o najvyššieho amerického vojenského predstaviteľa obvineného v USA zo špionáže pre ZSSR.

18. februára 2001 - Vyšetrovatelia neďaleko Washingtonu zatkli agenta FBI Roberta Philipa Hanssena, ktorý bol obvinený z toho, že v 80. rokoch predával štátne tajomstvo KGB, v práci pokračoval aj po rozpade ZSSR. Spoločne s Aldrichom Amesom sa podieľal na vyzradení troch dvojitých agentov pracujúcich na sovietskej ambasáde vo Washingtone. Dvaja z nich boli po návrate do Moskvy popravení. V júli 2001 Hanssen priznal vinu a vyhol sa tak trestu smrti. V máji 2002 bol odsúdený na doživotie.

21. marca 2001 - USA vyhostili 50 ruských diplomatov, 46 z nich dali lehotu do konca júna. Okamžite vyhostení diplomati boli údajne napojení na dvojitého agenta FBI Roberta Hanssena. Vypovedanie bolo najrozsiahlejším od roku 1986, kedy vtedajší americký prezident Ronald Reagan nariadil osemdesiatim ruským diplomatom, aby opustili krajinu. Rusko reagovalo recipročným vypovedaním päťdesiatich amerických diplomatov.

26. júna 2002 - Moskovský súd odsúdil bývalého generála KGB Olega Kalugina na 15 rokov väzenia. Pojednávanie sa konalo bez účasti odsúdeného, ​​ktorý od roku 1995 žije v USA. Kalugin, ktorý stál v rokoch 1973-1980 na čele kontrarozviedky KGB, bol obvinený z prezradenia štátneho tajomstva Američanom.

27. júna 2010 - Na východnom pobreží USA bolo zatknutých 10 osôb kvôli špionáži pre Rusko. Ku skupine sa Rusko prihlásilo a obe krajiny sa nakoniec dohodli na výmene špiónov, ktorá sa uskutočnila 9. júla. Američania vyhostili všetkých desať údajných ruských špiónov a Rusi v ten istý deň omilostili štyri osoby odsúdené za špionáž pre Západ. Jedným z nich bol ruský vedec Igor Suťagin. Výmena sa uskutočnila vo Viedni a išlo o najväčšiu známu výmenu zadržaných ruských a amerických špiónov od konca studenej vojny.

27. júna 2011 - Na 25 rokov do väzenia poslal v neprítomnosti vojenský súd v Moskve bývalého agenta ruskej rozviedky Alexandra Potejeva. Už skôr bol uznaný vinným z vlastizrady a dezercie. Potejev, ktorý vydal v roku 2010 Američanom sieť ruských špiónov, z krajiny utiekol a teraz žije zrejme v USA.

31. mája 2012 - Na 12 rokov odsúdil moskovský mestský súd bývalého pracovníka generálneho štábu ruskej armády plukovníka Vladimira Lazara, ktorý sa údajne dopustil špionáže v prospech USA. Dôstojník podľa rozsudku odovzdal USA tajné vojenské mapy.

14. mája 2013 - Ruská kontrarozviedka zadržala údajného agenta CIA, ktorý vraj v Moskve pôsobil pod diplomatickým krytím. Tretí tajomník amerického veľvyslanectva Ryan Fogle bol podľa ruských médií zadržaný v situácii, kedy sa snažil zverbovať pracovníka ruskej tajnej služby.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu