Pondelok29. apríl 2024, meniny má Leo, Lea, zajtra Anastázia

Nemecká tlač: Zemana v Berlíne nechceme, mal rasistickú kampaň!

Miloš Zeman
Miloš Zeman (Zdroj: SITA)

BERLÍN - Nemecká vláda by teraz nemala pozývať nastupujúceho českého prezidenta Miloša Zemana do Berlína kvôli antinemeckej kampani, ktorú v Česku rozpútal, a nemala by akceptovať, že sa nenávisť voči Nemcom stane normálnou európskou politikou, napísal dnes nemecký denník Die Welt.

Spôsob Zemanovho víťazstva dnes kritizujú aj ďalšie nemecké a tiež rakúske denníky. Objavili sa však aj názory, že Zemanov príchod na Pražský hrad nie je žiadnou katastrofou a prispeje k zmiereniu Čechov s Európou.

Za málo povzbudivé považuje Die Welt, že Zeman svojho konkurenta Karla Schwarzenberga porazil "antinemeckými resentimentami". "Znovu bol vyvolaný prízrak sudetských Nemcov, aby sa v Česku zbierali politické body. Pravdepodobne si Nemci budú musieť zvyknúť, že takéto polemiky budú v najbližších rokoch pribúdať," usudzuje Die Welt a pripomína protinemeckú rétoriku bývalého talianskeho premiéra Silvia Berlusconiho.

"Je preto dôležité, aby spolková vláda za kulisami jasne ukázala: rozdúchavanie zatuchnutých antinemeckých resentimentov niečo stojí. Zeman by každopádne teraz nemal dostať pozvánku do Berlína," píše Die Welt, podľa ktorého by sa vláda kancelárky Angely Merkelovej mala rovnako zachovať voči Berlusconimu, ak po talianskych voľbách bude hrať nejakú úlohu v politike Ríma.

"Nie ako odplatu, ale z dôvodov odstrašenia. Kto si myslí, že sa volebný boj musí robiť s antinemeckými heslami, mal by vedieť, že Berlín nebude predstierať, že sa nič nestalo. Nemali by sme akceptovať, že sa nenávisť voči Nemcom stane novou vecou v európskej politike, "uzatvára denník, ktorý patrí nemeckému mediálnemu koncernu Axel Springer.

"Ľavicový dinosaurus Miloš Zeman už skôr pochopil, že je potrebné u ľudí vyvolávať umelý strach, že by mohli prísť o svoj domček v prospech sudetských Nemcov, ktorí nemajú dodnes na mysli nič iné ako odplatu za vyhnanie po vojne. Za asistencie svojho duchovného brata , súčasného prezidenta Václava Klausa, sa dychtivo chytil kritiky, ktorú jeho protikandidát Karel Schwarzenberg adresoval povojnovým zločinom. Starý duch strachu znovu zafungoval, "glosoval štýl Zemanovej kampane Südwest Presse.

"Téma sudetských Nemcov najskôr nebude mať pre jeho praktickú politiku žiadny význam. Prispela mu len pre to, aby sa dostal na Pražský hrad," domnieva sa denník vychádzajúci na juhozápade Nemecka, podľa ktorého nový prezident slávil úspech aj vďaka svojmu populizmu.

Hamburger Abendblatt víta, že po ére Václava Klausa zavlaje nad Pražským hradom vlajka Európskej únie. "Či ale po výmene vlajok bude nasledovať aj skutočná politická zmena v srdci kontinentu, zostáva otvorené", poznamenáva hamburský denník, podľa ktorého sú si "pravicový populista Klaus a ľavicový populista Zeman vo svojom chápaní moci nie nepodobný".

"Po polarizátorovi Klausovi nepríde so Zemanom na Pražský hrad asi žiadny zmierovateľ," myslí si Hamburger Abendblatt a predpovedá, že v Česku môžu nastať "turbulentné časy".

Naopak Mitteldeutsche Zeitung a Badische Zeitung zhodne konštatujú, že voľba Zemana "nie je žiadnou katastrofou". "Aj cez svoj sklon k populizmu nie je Zeman zahraničný blúznivec ako jeho predchodca Václav Klaus. Chce a bude Česko zmierovať s Európou," veria oba denníky. Mitteldeutsche Zeitung pritom hodnotí prvé priame voľby českého prezidenta ako vydarený experiment, z ktorého by si mohli vziať príklad aj niektoré ďalšie európske krajiny.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu