Sobota4. máj 2024, meniny má Florián, zajtra Lesana, Lesia

Správny súd bude riešiť desiatky sťažností na prezidentské voľby

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: SITA)

PRAHA - Český Najvyšší správny súd (NSS) dostal celkom 40 sťažností na prvé priame prezidentské voľby, ktoré bolo možné podať do dnešnej šestnástej hodiny. O prvých podaniach rozhodne volebný senát na čele s Vojtechom Šimíčkom budúci týždeň, informoval portál Novinky.cz.

Sudcov teraz čakajú základné procesné úkony, okrem iného aj výzvy na odstránenie nedostatkov návrhov, pretože v niektorých prípadoch nie je zrejmé, čoho sa navrhovatelia vlastne domáhajú a či vôbec ide o volebné sťažnosti.

Hovorkyňa NSS Sylva Dostálová uviedla, že súd zo zákona rozhodne uznesením, a to do 15 dní po doručení návrhu. Posledným dňom pre rozhodovanie súdu je preto streda 20. februára. Ak súd rozhodne o neplatnosti časti volieb, v uznesení určí, od ktorého úkonu sa budú opakovať. Ak zistí chybu vo výpočte volebného orgánu pri zisťovaní výsledku hlasovania, uloží mu povinnosť upraviť zápisnicu o výsledku volieb a ten vyhlásiť.

Prípadnými ďalšími sťažnosťami doručenými po uplynutí zákonnej lehoty sa už súd nebude zaoberať a odmietne ich pre oneskorenosť.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu