Sobota4. máj 2024, meniny má Florián, zajtra Lesana, Lesia

Schwarzenberga chcú obžalovať: Tajné machinácie na ministerstve!

Karel Schwarzenberg
Karel Schwarzenberg

PRAHA - Len čo sa skončia prezidentské voľby v ČR, bude Karel Schwarzenberg zrejme čeliť trestnému oznámeniu. S touto informáciou prišiel v týchto dňoch internetový server aktuálně.cz.

Podľa servera má trestné oznámenie súvisiace s údajnými machináciami na Ministerstve zahraničných vecí ČR podať niekdajší IT riaditeľ rezortu, držiteľ ocenenia Nadačného fondu proti korupcii Jakub Klouzal. Ako s odvolaním sa na informácie spomínaného fondu píše aktuálně.cz, Klouzal prišiel na neštandardné procesy v oblasti verejných zakázok, ktorých kľúčovou postavou mal byť vrchný riaditeľ sekcie spracovania informácií Lidinský. O získané poznatky sa podelil aj so svojím nadriadeným, aby po jeho nečinnosti informoval samotného ministra, ktorým bol vtedy Jan Kohout.

"Po nástupe Karla Schwarzenberga do úradu ministra sa úradníci, do ktorých kompetencie patrili verejné zakázky a audity, snažili neprávosti zatajiť. Z tohoto dôvodu sa Jakub Klouzal rozhodol opäť informovať svojho najvyššieho nadriadeného o možnom podozrení z rozsiahleho plytvania s verejnými prostriedkami a upozorniť na neštandardné procesy pri zadávaní verejných zakázok. Minister sa k veci postavil čelom a razil politiku "padni komu padni", pričom nariadil opätovné šetrenie bez dôsledného dohľadu nad prebiehajúcimi krokmi," píše server s odvolaním sa na protikorupčný fond. Práve na ten sa Jakub Klouzal obrátil kvôli údajnej pretrvávajúcej nečinnosti rezortu.

Ministerstvo, ktoré riadi prezidentský kandidát Karel Schwarzenberg, zverejnilo v stredu vyhlásenie, v ktorom odmieta tvrdenia o nečinnosti. "Nie je pravda, že sa minister nezaoberal IT zakázkami vo svojom úrade. Podozrenie na jeho podnet preverovala Generálna inšpekcia Ministerstva zahraničných vecí. Minister nechal vypracovať nezávislú analýzu zakázok externou firmou. V dobe preverovania zákaziek minister odvolal dvoch zodpovedných pracovníkov ministerstva, ktorí pri šetrení prípadov nepostupovali dostatočne rýchlo a razantne," konštatuje sa v stanovisku MZV ČR.

Rezort podľa neho podal v súvislosti s podozrivými zmluvami štyri trestné oznámenia, ktoré však polícia odložila, nič to však nemení na tom, že má záujem na vyšetrení všetkých prípadných podozrení. Ak by sa objavili nové skutočnosti, ktoré by vyšetreniu mohli napomôcť, je ministerstvo pripravené odovzdať ich znovu polícii. Rezort vyzval súčasne Jakuba Klouzala, aby neodkladne konal a všetky informácie, dôkazy, o ktorých hovoril verejne, odovzdal polícii, pretože v opačnom prípade môže brániť vyšetrovaniu.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu