Piatok29. marec 2024, meniny má Miroslav, zajtra Vieroslava

Hanlivý inzerát o Schwarzenbergovi: Po krku mu ide bývalý dôstojník ŠtB!

Karel Schwarzenberg
Karel Schwarzenberg (Zdroj: SITA)

PRAHA - Hanlivý celostránkový inzerát, ktorý zverejnilo dnešné vydanie denníka Blesk a v ktorom najskôr anonymný zadávateľ vyzýva českých voličov, aby nevolili Karla Schwarzenberga za prezidenta, zadala - ako popoludní uviedlo vydavateľstvo Ringier Axel Springer CZ - mediálna agentúra Mindshare pre klienta JUDr. Vladimíra Zavadila.

Vyplýva to z informácií internetových serverov iDNES.cz a Lidovky.cz. Pražský advokát, ktorý bol pred spoločenskými zmenami v roku 1989 dôstojníkom ŠtB a po revolúcii pôsobil vo viacerých advokátskych kanceláriách, okrem iného aj s právnikom Miroslavom Janstom, podľa iDNES.cz niekdajšou šedou eminenciou ČSSD, pre spomínaný server uviedol: Inzerát som podal ja osobne, nikto ma k tomu nepoveril. Poprel však, že by sa poznal s ľuďmi zo spomínanej strany alebo s osobami so Zemanovho okolia.

Podľa vlastných slov si nespomína, kedy inzerát podal. Neprezradil ani sumu, ktorú za jeho zverejnenie zaplatil. Inzerát bol údajne motivovaný obsahom jedného z duelov prezidentských kandidátov, figurujú v ňom vraj iba veci, ktoré odzneli v ČT 17. januára. "Nič viac, nič menej. Nikoho to nemá urážať, ani poškodzovať".

Od inzerátu, po ktorého zverejnení avizovali Karel Schwarzenberg a jeho volebný tím trestné oznámenie, sa štáb Miloša Zemana dištancoval s tým, že s ním nemá nič spoločného. V inzeráte, ktorého súčasťou je Schwarzenbergova prečiarknutá podobizeň, sa pod titulkom Nevoľte Schwarzenberga píše: "povedal, že prezident Edvard Beneš by podľa dnešných zákonov mal byť postavený pred haagský tribunál pre vojnových zločincov,  ďakuje za podporu šéfovi Sudetonemeckého landsmanšaftu Berndovi Posseltovi,  povojnový odsun sudetských Nemcov považuje za nespravodlivý bez toho, aby bral do úvahy mníchovský diktát, okupáciu Československa a státisíce českých obetí druhej svetovej vojny, považuje Benešove dekréty za neplatné a pripravuje tak pôdu pre vrátenie majetku potomkom vojnových zločincov".

Spomínané tézy sa objavili v Blesku napriek tomu, že napríklad Bernd Posselt vo štvrtok pre verejnoprávnu Českú televíziu poprel, že by akýmkoľvek spôsobom podporil Karla Schwarzenberga a že samotný kandidát opakovane, naposledy dnes, zopakoval, že žiadne vrátenie majetkov nehrozí. "Majetok ľudí v ČR nie je a ani v budúcnosti nebude ohrozený. Nikdy som sa nezastal jediného vojnového zločinca. Je to nehorázna lož. Je to proti môjmu celoživotnému presvedčeniu," hovorí sa v kandidátovom vyhlásení.

Schwarzenbergov stručný a jasný komentár k inzerátu znel: Je to svinstvo, keď sa klame. Kandidátov hovorca Marek Pražák informoval, že Schwarzenbergov tím dospel k názoru, že inzerát porušuje volebný zákon a je možno šírením poplašnej správy.

Ohováračskú inzerciu chcel zadávateľ, podľa dnes podvečer zverejnenej informácie internetového serveru Aktuálně.cz pretlačiť aj do regionálnych denníkov vydavateľstva Vltava-Labe-Press. Serveru to potvrdil riaditeľ tamojšej inzercie Daniel Pečenka s tým, že odmietli inzerciu ponúkanú vo štvrtok krátko predtým, ako sa rozbehla tlač nákladu väčšiny veľkých regiónov.

Za prvé nebolo veľa času, pretože bolo krátko pred uzávierkou a za druhé máme interné pravidlá, že v prípade takto kontroverzného inzerátu musí byť úplne jasné, kto za tým stojí. A to nebolo splnené, uviedol Pečenka pre server a dodal: "Vedeli, čo požadujeme. Navrhovali, že by nám dali prehlásenie, že na seba berie zadávateľ právne dôsledky, ale u nás je úplne striktné, že toto na nás neplatí". V dnešnom vydaní periodika iného vydavateľstva sa však inzerát napokon objavil.

Mediálna agentúra Mindshare, ktorej názov sa objavil v českých médiách v súvislosti so zadaním hanlivého inzerátu voči Karlovi Schwarzenbergovi v dnešnom vydaní denníka Blesk, sa od neho večer dištancovala. Informoval o tom server Lidovky.cz.

Podľa agentúry Mindshare zadávateľ neuviedol, že ide o politickú inzerciu a obsah inzerátu postúpil vydavateľstvu Ringier Axel Springer CZ sám.  "Obvyklé je zároveň to, že pokiaľ vydavateľ zistí akýkoľvek problém s obsahom inzercie, kontaktuje buď zadávateľa alebo priamo mediálnu agentúru. To v tomto prípade Ringier Axel Springer CZ z nám neznámych dôvodov neurobil," uviedla agentúra, ktorá sa Karlovi Schwarzenbergovi a všetkým občanom ČR ospravedlnila.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu