Utorok14. máj 2024, meniny má Bonifác, zajtra Žofia, Sofia

ONLINE Je rozhodnuté: Česi si za prezidenta zvolili Miloša Zemana!

Víťazom prezidentských volieb v Čechách je Miloš Zeman. Zobraziť galériu (12)
Víťazom prezidentských volieb v Čechách je Miloš Zeman. (Zdroj: čt24)

BRATISLAVA – U našich západných susedov skončilo druhé kolo historicky prvých priamych volieb prezidenta. O voľby bol v krajine veľký záujem. Zvíťazil expremiér Miloš Zeman.

 

20:24 Prehru Karla Schwarzenberga spôsobili z 95 percent české médiá. Novinárom to v sídle svojho volebného štábu v pražskom Chodove povedal víťaz volieb Miloš Zeman v odpovedi na otázku, čo rozhodlo o jeho víťazstve.

"Vtieravá a manipulatívna mediálna masáž bola tak odporná, že aj tým, ktorí boli pôvodne pripravení voliť Karla Schwarzenberga, sa tak zhnusila, že nakoniec zvolili mňa," vyhlásil.

Zemanovi chce v obliekaní radiť dcéra

19:25 Česi si podľa Zemanovej dcéry Kateřiny zvolili dobrého prezidenta. "Bude výborný prezident, taký, aký bol v priebehu kampane. On nezmení svoje názory," zverila sa novinárom. Rolu prvej dámy bude podľa jej slov prirodzene zastávať Zemanova manželka Ivana, no je pripravená ich podľa potreby sprevádzať na zahraničných cestách. "Budem stáť bo boku oboch rodičov," uistila s dôvetkom, že otcovi bude možno radiť aj v obliekaní.

18:27 "Nášmu bratskému národu - českým občanom - gratulujem k zvoleniu si prezidenta v historicky prvej priamej voľbe. Víťazovi Milošovi Zemanovi želám vo funkcii veľa úspechov. Nech jeho úradovanie vo funkcii prezidenta je ďalším úspešným obdobím pre Českú republiku," hovorí predseda SDKÚ Pavol Frešo.

18:19 Lucerna, v ktorej sa zišli priaznivci porazeného Schwarzenberga, sa ponorila do smútku. Ľudia boli rozčarovaní, niektoré ženy si utierali slzy, muži si radšej dali panáka. Schwarzenberg ich prišiel pozdraviť okolo 16:30. Uvítal ho búrlivý potlesk a ovácie. "Milí priatelia, ďakujem, že ste tu s nami zostali, aj keď výsledok nie je taký, v aký sme dúfali," uviedol. "Jedna bitva je prehratá, ale boj bude pokračovať," dodal. Predtým, ako si dal pivo, vyzval, aby si všetci dnešný večer užili.

18:13 Prezident Gašparovič si nevie predstaviť, že by prvá zahraničná cesta nového českého prezidenta neviedla na Slovensko, vyhlásil v relácii ČT24.

18:03 "Ve volbě prezidenta zvítězila pravda a láska nad lží a nenávistí," vyhlásil pre český Rádiožurnál dosluhujúci prezident Václav Klaus.

17:57 Po sčítaní všetkých volebných lístkov v prezidentských voľbách získal Miloš Zeman 54,8 %. Volebná účasť predstavovala 59,11 %, čo je pokles oproti prvému kolu (61,3 %).

Výsledky volieb podľa krajov (mapka vľavo) a podľa okresov (mapka vpravo).
Zobraziť galériu (12)
Výsledky volieb podľa krajov (mapka vľavo) a podľa okresov (mapka vpravo).  (Zdroj: Český rozhlas)

Gašparovič už pozval Zemana na návštevu

17:46 Najvyššej ústavnej funkcie v ČR sa ujme výrazná osobnosť, ktorá si váži prirodzene blízky a priateľský vzťah svojich spoluobčanov k Slovensku. V blahoprajnom liste novozvolenému prezidentovi ČR Milošovi Zemanovi to uviedla slovenská hlava štátu.

Gašparovič zároveň pozval Miloša Zemana s manželkou na oficiálnu návštevu Slovenskej republiky.

17:12 Česi podľa exministra zahraničných vecí Mikuláša Dzurindu rozhodovali medzi dvoma dobrými možnosťami. Ako uviedol, Miloš Zeman bude dôstojnou hlavou Českej republiky. „Bude prínosom pre európsku politiku i upevňovanie slovensko-českej vzájomnosti,“ povedal.

17:01 U Čechov v cudzine by Schwarzenberg vyhral. Získal u nich totiž viac ako 84 %.

16:59 Nový prezident bude mať mesačný plat 186.300 českých korún v hrubom. Ďalších 173.300 korún mesačne tvorí podľa zákona "viacúčelová paušálna náhrada". Prezident má nárok aj na ďalšie výhody, ktoré norma označuje ako naturálne.

16:53 Miloš Zeman zvíťazil vo všetkých krajoch až na jeden, Schwarzenberga volili len v Prahe a jej okolí.

16:41 Premiér Robert Fico rešpektuje vôľu českých občanov a gratuluje Milošovi Zemanovi k zvoleniu za prezidenta. "Bez ohľadu na výsledok, už pred druhým kolom voľby bolo zjavné, že českým prezidentom sa stane osobnosť," uviedol premiér Fico.

Schwarzenberg po prehre zostáva ministrom zahraničných vecí

16:39 Karel Schwarzenberg vyhlásil, že zostáva ministrom zahraničných vecí do konca tohto volebného obdobia.

Karel Schwarzenberg po prehratom boji o Hrad.
Zobraziť galériu (12)
Karel Schwarzenberg po prehratom boji o Hrad.  (Zdroj: SITA)

16:34 Po skončení tlačovej besedi začal podporovateľ zvoleného prezidenta Daniel Hůlka spievať českú hymnu. Pridali sa aj ostatní prítomní.

16:33 Zemanov záporný vzťah k viacerým novinárom a médiám dal počas tlačovej besedy jasne najavo. Mienkotvorný denník Mladá fronta Dnes označil za bulvár.

16:32 Manželka Miloša Zemana sleduje výsledky volieb z domu. Na pódiu s ním stojí dcéra Kateřina, ktorú označil za svoju "prvú slečnu". "Verím, že až prídem domov a pobozkám ju (manželku), bude mi blahoželať rovnako ako vy," vyhlásil Zeman.

Zemanova prvá zahraničná cesta povedie na Slovensko

16:25 "Moja prvá zahraničná cesta povedie samozrejme na Slovensko," po tomto Zemanovom vyhlásení začali ľudia tlieskať a spontánne kričať Jó!

Miloša Zemana počas volebného dňa prišli podporiť jeho dcéra Kateřina (vpravo), herečka Jiřina Bohdalová (vľavo) a spevák Daniel Hůlka (vzadu).
Zobraziť galériu (12)
Miloša Zemana počas volebného dňa prišli podporiť jeho dcéra Kateřina (vpravo), herečka Jiřina Bohdalová (vľavo) a spevák Daniel Hůlka (vzadu).  (Zdroj: SITA)

16:13 Zeman najprv poďakoval občanom, ktorí mu dali svoj hlas, ďalej sa prihovoril svojmu súperovi. "Dovoľte mi, aby som ocenil pána Karla Schwarzenberga a zablahoželal mu k druhému čestnému miestu," na čo sa dav rozosmial. "Vážim si aj týchto voličov, pretože svojou volebnou účasťou prejavili svoje aktívne občianstvo a to je to, o čo by nám všetkým malo ísť," vyhlásil.

"Sľubujem, že ako prezident zvolený priamou voľbou občanov sa budem snažiť byť hlasom všetkých občanov," uviedol. Zeman poďakoval aj svojmu volebnému tímu, dcére Kateřine a Jiřine Bohdalovej.

Zemana sprevádza dcéra Kateřina a herečka Bohdalová, manželka je doma

16:11 Miloš Zeman prišiel na svoju tlačenku za sprievodu svojej dcéry, herečky Jiřiny Bohdalovej, obrovského množstva tlačiacich sa novinárov a fanfár. V miestnosti, kde sa o malú chvíľu bude konať tlačovka, ľudia tlieskajú a skandujú: Nech žije Zeman!

Spokojnosť na tvári novozvoleného prezidenta Miloša Zemana.
Zobraziť galériu (12)
Spokojnosť na tvári novozvoleného prezidenta Miloša Zemana.  (Zdroj: SITA)

Schwarzenberg: Voľby vyhrala lož a nie jedna

16:08 Karel Schwarzenberg sa poďakoval všetkým podporovateľom a tým, ktorí ho navrhli na prezidenta. "Desať percent je jasný rozdiel. Dúfam, že sa Milošovi Zemanovi podarí byť prezidentom všetkých českých občanov. Som strašne hrdý na môj volebný tím, pretože bojoval statečne a nikdy sa nedopustil lží a podpásoviek. Zachovali sme si česť aj v tejto porážke," vyhlásil porazený Schwarzenberg na tlačovke a vyjadril sa, že voľby vyhrala lož a nie jedna. "Všetkým voličom, vám všetkým vyjadrujem svoju úctu a vďake," dodal.

16:00 Spočítaných je 99 % hlasov. Zeman získal 54,96 % a Schwarzenberg 45,03 %. Účasť vo voľbách bola nižšia asi o 2 % ako v prvom kole, pritom sa odhadovalo, že voličov pribudne. Vyšplhala sa na 59,06 %.

15:56 Podľa politológa Jana Bureša, Zemanova kampaň a jeho súboj o Hrad ako boj ľavice a pravice, nakoniec vyšiel. "Priklonili sa k nemu mestá ako Olomouc či Pardubice. Rovnako výsledok v Prahe bol dobrý. Schwarzenberg zase v poslednom týždni nemal takú výraznú kampaň, uviedol.

15:37 Zostáva sčítať už len necelých 5 percent okrskov, Schwarzenberg už nemôže Zemana predstihnúť.

15:27 Zostáva sčítať posledných menej ako 10 % hlasov. Miloš Zeman stále vedie s vyše 56 % a Schwarzenberg má takmer 44 %.

15:26 Pohotová reakcia: Ešte pred zverejnením oficiálnych výsledkov sa na internete objavila stránka, ktorá začala odpočítavať, ako dlho bude Zeman na hrade. Momentálne na stránke svieti 5 rokov, 40 dní, 8 hodín, 33 minút a 20 sekúnd.

U ľudí voliacich mimo ČR vedie Schwarzenberg

15:21 U ľudí, ktorí volili v krajinách EÚa v Austrálii, vedie Karel Schwarzenberg. V Čechách to však vyzerá inak. Zeman má zatiaľ približne o 300-tisíc hlasov viac ako jeho súper.

15:18 Nálada vo volebnom štábe Miloša Zemana je pomerne povznesená. Nalieva sa pivo aj víno, niektorí pískajú, iní skandujú Zeman na hrad, píšu lidovky.cz.

14:57 Ľudia, ktorí boli pred druhým kolom rozhodnutí voliť Zemana, mu dali prednosť predovšetkým preto, že je Čech a že ho považujú za vzdelaného.

Na Schwarzenbergovi jeho priaznivci oceňovali predovšetkým prestíž v zahraničí a reprezentatívne vystupovanie. Vyplýva to z prieskumu Českej televízie.

14:55 Polovica hlasov sčítaných: Zeman 57,65 %, Schwarzenberg 42,34 %.

14:40 Náskok Miloša Zemana sa ani po sčítaní 28,0 % hlasov výrazne nemení. Zeman - 58,87, Schwarzenberg - 41,12 %.

14:29 Spočítaných je 7,5 % hlasov. Zeman naďalej vedie s 60,41 %, Schwarzenberg 39,58 %.

Zeman už má nachystané šampanské

14:26 Miloš Zeman spoločne s dcérou a ďalšími blízkmi čaká na výsledky vo VIP zóne v Top Hoteli Praha. Pre prípad osláv už majú prichystané aj šampanské, uviedla jeho hovorkyňa Hana Burianová.

České prezidentské voľby.
Zobraziť galériu (12)
 (Zdroj: SITA)

14:16 Prvé priebežné výsledky: Po sčítaní hlasov 0,1 % okrskov - 58,22 % pre Miloša Zemana a 41,77 % pre Karla Schwarzenberga, informuje český štatistický úrad. Dáta z najväčších okrskov budú sčítané asi o hodinu.

14:14 Krátko pred uzavretím volebných miestností dorazil do Paláca Lucerna v centre Prahy Karel Schwarzenberg. "Vďakabohu som sa dnes dobre vyspal," vyhlásil.

Čech dal hlas dedičovi Habsburgovcov, ďalší herečke z videa

14:11 Kuriózne: Plzenčan si sám vyrobil hlasovací lístok, volil dediča Habsburgovcov. Keďže sa mu nepozdával ani jeden z kandidátov, do obálky vložil lístok s textom: "Karel Habsbursko-Lotrinský, kráľ český, markgróf moravský, vojvoda český," informoval server iDNES.cz.

14:06 Sčítanie hlasov sa môže mierne zdržať kvôli počasiu. Niektoré okrsky sú totiž od zberných miest vzdialené aj 25 kilometrov.

14:00 Je rozhodnuté: V Čechách sa skončili historický prvé priame voľby prezidenta. Očakávame prvé výsledky.

13:55 Niektorí voliči mali z recesie vhodiť do urien aj takéto falošné hlasovacie lístky. Katka sa objavila v náborovom videu jedného z fastfoodov. Toto video koluje na internete a zabáva ľudí už niekoľko dní. Viac k téme tu.

Niektorí Česi mali počas
Zobraziť galériu (12)
 (Zdroj: Facebook)

13:25 V prípade, ak by sa dnešné rozhodujúce kolo priamej voľby českého prezidenta skončilo rovnosťou hlasov, celý volebný maratón by sa opakoval, napísal dnes český server Novinky.cz. Do hry by sa navyše mohli vrátiť aj neúspešní kandidáti.

Volila už viac ako polovica Čechov

13:10 Volebná účasť už presiahla hranicu 50 percent. Vysokú účasť hlásia z pražských volebných miestností. "V Kobylisiach prišlo voliť okolo 57 až 58 percent ľudí," uviedla Martina Tikalová z radnice Prahy 8. Záujem je aj v Ústí nad Labem. "Nepamätám si, že by niekedy prišlo toľko voličov. Možno po revolúcii," uviedla komisárka zo štvrte Neštěmice.

12:50 Obrovský voličský záujem registrujú najmä rekreačné oblasti a strediská. Na Šumave mali dokonca nedostatok volebných lístkov.

České prezidentské voľby.
Zobraziť galériu (12)
 (Zdroj: SITA)

Pivo a víno a sto párov ponožiek za lístky prezidentských kandidátov

11:10 Šikovnosť niektorých obchodníkov nepozná hraníc. Za hlasovacie lístky ponúkajú jedno pivo či pohár vína zadarmo, pričom favoritom takýchto akcií je Miloš Zeman. Ak sa stane prezidentom Schwarzenberg, istý český pánsky obchod rozdá svojim zákazníkom sto párov červených ponožiek.

11:00 Hackerský útok: Neprajníci Karla Schwarzenberga zablokovali na Facebooku udalosť "Idem voliť a volím Karla aj v druhom kole". Tá mala už 170-tisíc potvrdených účastníkov. "Nevieme, kto za tým stojí, ale je evidentné, že dosť veľký počet ľudí, zrejme organizovaných, od včerajšieho popoludnia nahlasoval Facebooku k blokácii obsah z profilu Karla Schwarzenberga," vyjadril sa na facebookovom profile volebný tím s tým, že odporcovia zničili aj prepojenie medzi oficiálnou webovou stránkou a oficiálnym profilom na Facebooku.

10:20 Ak v prezidentských voľbách vyhrá Miloš Zeman, mal by heslo na prezidentskej štandarde zmeniť z "Pravda víťazí" na "Lož zvíťazila". Píše to berlínsky denník TAZ.  "Nech už sa dostane hore alebo nie: Zemanova cesta na Pražský hrad je dláždená klamstvami o Karlovi Schwarzenbergovi a jeho rodine, klamstvami o vlastných zásluhách. Rovnako ako Václav Klaus je Zeman symbolom českého postkomunizmu, ktorý nepozná morálku."

9:25 Schwarzenberg bude podľa servera iDnes.cz čakať na volebné výsledky v pražskej Lucerne, kde očakáva minimálne 700 hostí, kým Zeman si vybral Top Hotel Praha. Pozval napríklad herečku Jiřinu Bohdalovú či speváka Daniela Hůlku.

Česi dajú za voľby 655 miliónov Kč (25,5 milióna eur)

7:05 Podľa informácií českého rezortu vnútra sa vytlačilo 21 miliónov volebných lístkov, na ktoré sa použilo 250 ton papiera pri nákladoch 25 miliónov Kč. Ďalších 109.000 Kč stála výroba voličských preukazov.

Tridsať miliónov Kč predstavujú náklady na zabezpečenie hladkého priebehu volieb, napríklad na posilnenie policajných hliadok v okolí samotných volebných miestností, ale aj na doplnenie interiéru dejísk hlasovania. Niečo stojí aj prenájom miestností a elektrická energia.

22:00 Volebné miestnosti na celom území ČR sa včera o 22.00 hod uzavreli. Voliči, ktorí to nestihli, môžu ešte dnes od 8.00 h do 14.00 h spolurozhodovať o budúcej hlave štátu.

20:30 Len čo sa skončia prezidentské voľby v ČR, bude Karel Schwarzenberg zrejme čeliť trestnému oznámeniu. Podľa servera aktuálně.cz má trestné oznámenie súvisiace s údajnými machináciami na Ministerstve zahraničných vecí ČR podať niekdajší IT riaditeľ rezortu, držiteľ ocenenia Nadačného fondu proti korupcii Jakub Klouzal.

Prvý deň volieb sa neobišiel bez škandálu!

19:30 V piatkovom vydaní denníka Blesk sa objavil celostránkový inzerát „Nevoľte Karla Schwarzenberga“. Zadávateľ inzerátu najprv nebol známy, aj keď to zákon vyžaduje. Schwarzenberg kvôli inzerátu podal trestné oznámenie na neznámeho páchateľa.

Medzičasom vyplávalo na povrch, že za hanlivým inzerátom stojí bývalý dôstojník ŠtB Vladimír Zavadil. Podľa vlastných slov si nespomína, kedy inzerát podal. Neprezradil ani sumu, ktorú za jeho zverejnenie zaplatil. Inzerát bol údajne motivovaný obsahom jedného z duelov prezidentských kandidátov, figurujú v ňom vraj iba veci, ktoré odzneli v ČT 17. januára. "Nič viac, nič menej. Nikoho to nemá urážať, ani poškodzovať.“

Miloš Zeman vhadzuje do urny svoj hlasovací lístok. Hlas Karla Schwarzenberga je neplatný. Do urny vhodil lístok bez obálky.
Zobraziť galériu (12)
Miloš Zeman vhadzuje do urny svoj hlasovací lístok. Hlas Karla Schwarzenberga je neplatný. Do urny vhodil lístok bez obálky.  (Zdroj: SITA)


18:55 Pokojný priebeh hlasovania narušili neočakávane problémy s počtom hlasovacích lístkov, ktoré sa minuli napríklad na Modrave kvôli návalu lyžiarov s volebnými preukazmi a ktoré sa rýchlejšie ako sa predpokladalo míňali počas piatku aj v ďalších turistami preferovaných destináciách.

18:37 Za prvé dve hodiny hlasovania zaznamenali v piatok v porovnaní s prvým kolom vyššiu účasť tak v Prahe, ako aj v Stredočeskom a Zlínskom kraji. Predovšetkým v českej metropole neboli zriedkavé dlhé rady čakajúcich občanov pred volebnými miestnosťami.
      
Menší bol záujem o voľby v Moravskosliezskom kraji, kde za prvé dve hodiny prišlo k urnám čosi viac ako desať percent oprávnených voličov.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu