Nedeľa5. máj 2024, meniny má Lesana, Lesia, zajtra Hermína

Prekvapivé výsledky volieb: Zemanovi stojí v pätách knieža Schwarzenberg!

Pravdepodobné finále: Zeman vs. Schwarzenberg Zobraziť galériu (6)
Pravdepodobné finále: Zeman vs. Schwarzenberg (Zdroj: SITA)

PRAHA - Prvé kolo historicky prvej priamej voľby prezidenta ČR sa skončilo. Sprevádzal ho až nečakaný záujem verejnosti. Priebeh hlasovania nenarušili významnejšie incidenty, na mnohých miestach ho charakterizovala pozitívna atmosféra a vysoká volebná účasť, možno najvyššia v uplynulých desaťročiach. Český expremiér Miloš Zeman smeruje k víťazstvu v prvom kole historicky prvej priamej voľby hlavy štátu, avšak absolútnu väčšinu hlasov, ktorá by mu zaručila zvolenie, zrejme nezíska.

Ak chcete vidieť, ako napínavé voľby sledoval český ľud, kliknite SEM.

 

17:45 Prvé kolo prezidentských volieb vyhral bývalý premiér Miloš Zeman (SPOZA) v ôsmich krajoch, predseda TOP O9 Karel Schwarzenberg zvíťazil v šiestich vrátane Prahy. Schwarzenberg mal väčšiu podporu v krajských mestách, na prvom mieste skončil v desiatich z nich, Zeman v troch.

Víťazom prvého kola Zeman, v druhom kole ho vyzve Schwarzenberg

16:15 Víťazom prvého kola českých prezidentských volieb sa stal expremiér Miloš Zeman so ziskom viac ako 24 percent hlasov. Vyplýva to z neoficiálnych výsledkov hlasovania po spočítaní takmer všetkých hlasov. Na druhom mieste takmer 23 percentami skončil minister zahraničných vecí Karel Schwarzenberg, ktorý tak z ďalších bojov vyradil bývalého predsedu úradníckej vlády Jana Fischera. Ten ako veľký favorit získal menej ako 17 percent, čo nestačilo na postup do druhého kola, ktoré sa uskutoční v posledný januárový víkend.

16:13 Sklamanie Jana Fischera, radosť a ambícia zvíťaziť Karla Schwarzenberga

Sklamanie pociťuje zrejme dnes kompletná sedmička kandidátov, pre ktorú sa boj o Pražský hrad končí dnešným prvým kolom historicky priamej voľby prezidenta ČR.

Zrejme najviac sklamaným však takmer s určitosťou bude expremiér Jan Fischer, ktorý až do záveru predvolebnej kampane patril medzi hlavných favoritov a ktorého na tretiu priečku odsunuli Miloš Zeman a Karel Schwarzenberg až v samotnom finiši.

Ako Fischer uviedol v prvej reakcii na volebný neúspech pre verejnoprávnu Českú televíziu, na analýzy príčin volebného výsledku je ešte priskoro. Fakty je však potrebné rešpektovať, aj keď je tu určitá miera sklamania, dodal.

Do 2. kola prezidentských volieb smerujú Zeman a Schwarzenberg

15:42 Miloš Zeman so ziskom 24,7 a Karel Schwarzenberg so ziskom 22,0 percenta sú po sčítaní viac ako 88 percent volebných obvodov blízko k postupu do rozhodujúceho druhého kola prezidentských volieb v ČR.

15:40 Jana Bobošíková do druhého kola priamej voľby prezidenta nepostúpi.

15:38 Kandidát vládnej ODS, prvý podpredseda Senátu Přemysl Sobotka sa prezidentom nestane. V priamej voľbe nezískal dosť hlasov na postup.

15:08 Kto bude jeho súperom v očakávanom druhom kole v dňoch 25.-26. januára, o tom sa rozhodne zrejme až po sčítaní ďalších hlasov. Súboj o druhú postupovú priečku zostáva podľa priebežne zverejňovaných výsledkov Českého štatistického úradu totiž stále veľmi tesný.

Po sčítaní takmer 52 percent volebných obvodov má Miloš Zeman na konte 25,4 percenta hlasov a stále náskok pred trojicou Karel Schwarzenberg (20,3), Jan Fischer (17,4) a Jiří Dienstbier (16,9).

Piaty je Vladimír Franz so ziskom siedmich percent, ale bez reálnej šance na postup do druhého kola, podobne ako ostávajúci štyria uchádzači o Pražský hrad. Volebná účasť sa pohybuje tesne pod hranicou 60 percent.

14:53 Kandidát na prezidenta ČR Karel Schwarzenberg neverí veľmi sebe, stopercentne však verí svojmu tímu. Vyhlásil to dnes po tom, ako krátko po zatvorení volebných miestností prišiel do svojej volebnej centrály v pražskom Divadle Archa a zodpovedal tradičnú novinársku otázku, ako vidí svoje šance.

Zástupcov médií tiež uistil, že nie je nervózny a náladu má normálnu. "Som úplne pokojný, žiadna nervozita. Prečo by som mal byť nervózny? Buď to dopadne tak, alebo onak," povedal pokojne. Následne sa presunul do kaviarenskej časti, kde si zapálil svoju obľúbenú fajku a v spoločnosti spolupracovníkov vo svetle bleskov rozoberal aj piatkovú drobnú dopravnú nehodu, ktorej bol účastníkom po tom, ako v prezidentských voľbách odovzdal svoj hlas.

14:48 Víťazom prvého kola českých prezidentských volieb by sa mal stať expremiér Miloš Zeman. Vyplýva to z predbežných výsledkov po spočítaní približne 15 percent hlasov. O druhé miesto tvrdo súperia minister zahraničných vecí Karel Schwarzenberg a bývalý predseda vlády Jan Fischer.

14:45 Tesný súboj o postup do druhého kola prezidentských volieb

O novom prezidentovi Českej republiky sa zrejme rozhodne až v druhom kole volieb v dňoch 25.-26. januára. Ako vyplýva z priebežných výsledkov zverejnených verejnoprávnou Českou televíziou, súboj o postup medzi dvoma najúspešnejšími kandidátmi, ktorí o 14 dní budú bojovať o Pražský hrad, bude veľmi tesný.

 

Prekvapivé výsledky volieb: Zemanovi
Zobraziť galériu (6)
 (Zdroj: SITA)

 

Rozhodne sa zrejme medzi štvoricou Miloš Zeman, Karel Schwarzenberg, Jan Fischer a Jiří Dienstbier, ktorá sa od začiatku sčítania hlasov oddelila od zvyšnej pätice uchádzačov o najvyššiu ústavnú funkciu.

Po sčítaní hlasov z prvých 19,7 percenta volebných obvodov má Miloš Zeman na konte 26,1 percenta hlasov a zvyšuje náskok pred trojicou Karel Schwarzenberg (18,8), Jan Fischer (17,9) a Jiří Dienstbier (17,1). Ďalší kandidáti už výrazne strácajú.

Volebná účasť sa pohybuje neustále okolo hranice 60 percent.

14:00 Vysoká volebná účasť v prezidentských voľbách, ktorých prvé kolo sa skončilo

Volební komisári informovali v priebehu ostatných hodín o pokračujúcom veľkom záujme o hlasovanie, do ktorého sa dnes, krátko pred poludním, zapojilo i mnoho mladých ľudí.

Zriedkavosťou neboli lokality, v ktorých už dve hodiny pred uzavretím volebných miestností prekročila účasť hranicu 60, ba i 70 percent. V celoštátnom priemere sa však predpokladá asi 60-percentná účasť.

 

Kandidát Vladimír Franz odvolil už včera
Zobraziť galériu (6)
Kandidát Vladimír Franz odvolil už včera  (Zdroj: SITA)

 

Spravodajská televízia ČT24 uviedla zaujímavé údaje o volebnej účasti v lokalitách spojených s jednotlivými kandidátmi. V Novom Veselí v okolí Žďáru, kde žije v ostatných rokoch Miloš Zeman, činila volebná účasť už v poludňajších hodinách 72 percent. V Čakoviciach v okolí Benešova, kde má chatu Jan Fischer, odvolila v podobnom čase už nadpolovičná väčšina zo 141 oprávnených voličov.

Okolo 50-percentnú účasť registrovali dnes predpoludním vo Vlčiciach v okolí Trutnova, pod ktoré patrí aj osada Hrádeček, spájaná s niekdajším československým a českým prezidentom Václavom Havlom.

V Českej republike skončilo
Zobraziť galériu (6)
 (Zdroj: SITA)

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu