Sobota27. apríl 2024, meniny má Jaroslav, zajtra Jarmila

Zvrhlý moderátor BBC Savile: Sexuálne zneužil stovky žien!

Jimmy Savile
Jimmy Savile (Zdroj: SITA)

LONDÝN - Zosnulý britský moderátor BBC Jimmy Savile počas 54 rokov sexuálne zneužil stovky detí a mladistvých - spáchal 214 trestných činov, z toho 34 znásilnení. Najstaršia z obetí mala 47 a najmladšia iba osem rokov, 73 percent obetí bolo mladších než 18 rokov a 82 percent bolo ženského pohlavia.

Vyplýva to zo súhrnnej 30-stranovej správy z policajného vyšetrovania, o ktorého výsledkoch dnes informovala agentúra Reuters.
      
Policajný veliteľ Peter Spindler povedal dnes reportérom v Londýne, že Savilov "odtlačok bol široký, bezohľadný a oportunistický".
      
Kriminalisti uviedli, že Savile páchal svoju trestnú činnosť na pôde BBC a v nemocniciach, ktoré navštevoval v rámci charitatívnej činnosti. Podľa polície zneužíval v rokoch 1965 až 1995 dievčatá aj chlapcov v 14 zdravotníckych zariadeniach a jednom hospici, ktorým sponzorsky pomáhal.
      
Savila, jednu z najväčších britských moderátorských hviezd 70. a 80. rokov, povýšila za jeho charitatívnu prácu kráľovná Alžbety II. do šľachtického stavu. Zomrel v roku 2011 vo veku 84 rokov.
      
Polícia začala vyšetrovanie pred troma mesiacmi, po tom, ako sa o jeho sexuálnych útokoch zmienil televízny dokument. Prvý zdokumentovaný útok spáchal v roku 1955 v severoanglickom Manchestri a posledný v roku 2009, uvádza správa. V BBC sexuálne zneužíval svoje obete od roku 1965 až do roku 2006, keď k nemu došlo pri poslednom nahrávaní obľúbenej týždennej hitparády Top of the Pops.
      
"Teraz je jasné, že Savile ... využíval svoje postavenie celebrity a zbierania financií na charitatívne projekty, aby získal nekontrolovaný prístup k zraniteľným ľuďom počas šiestich desaťročí," citoval Reuters policajnú správu.
      
Odhalenia o Savilovi vyvolali v BBC chaos a viedli k rezignácii generálneho riaditeľa verejnoprávneho média, ktorý stál na jeho čele iba 54 dní. Prípad Savila vyšetrujú okrem polície a prokuratúry aj ministerstvo zdravotníctva a BBC.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu