Streda8. máj 2024, meniny má Ingrida, zajtra Roland

Petícia proti amnestii: 70 000 podpisov, no prepúšťanie z väzníc pokračuje

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: SITA)

PRAHA - Vyše 70.000 Čechov sa v internetovej petícii vyjadrilo proti rozsahu amnestie, ktorá zasiahne viac ako 30.000 ľudí, vrátane tzv. tunelárov z 90. rokov, Ďalších 200.000 ľudí petíciu podporilo na Facebooku, informoval server novinky.cz.

Z väzení vyšlo už 6000 amnestovaných, prepúšťanie však pokračuje.  Podľa hovorcu Väzenskej služby Roberta Káčera sú to asi tri štvrtiny amnestovaných, konečné číslo by  nemalo prekročiť 7000. Zvyšné amnestie sa vzťahujú na podmienečné tresty, neukončené trestné stíhania, verejnoprospešné práce a domáce väzenie.

Podľa bleskového prieskumu, ktorý v piatok urobila Česká televízia, s amnestiou pre odsúdených nesúhlasí 82,2 percenta opýtaných. Najviac kritizovali zastavenie vlečúceho sa trestného stíhania v prípadoch veľkých hospodárskych káuz za miliardy korún, ktorých páchatelia tak nebudú potrestaní.

Prezident Václav Klaus v novoročnej amnestii nariadil zrušiť neukončené trestné stíhania, ktoré sa vlečú dlhšie ako osem rokov s trestnou sadzbou do 10 rokov. V zdôvodnení uviedol, že Európsky súd pre ľudské práva považuje trestné stíhanie presahujúce už šesť rokov za neprimerane dlhé.

Klaus, ktorému sa v marci končí prezidentský mandát, vyhlásil amnestiu za svojho pôsobenia na Pražskom hrade vôbec prvýkrát, a to príležitosti 20. výročiu vzniku samostatnej Českej republiky. Svojím rozsahom sa jeho amnestia vyrovná rozsiahlej amnestii prezidenta Václava Havla, vyhlásenej po Nežnej revolúcii v roku 1990.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu