Piatok17. máj 2024, meniny má Gizela, zajtra Viola

Otec znásilnenej mladej Indky: Vinníkov treba obesiť!

Nemocnica Mount Elizabeth, kde sa snažili zachrániť mladú Indku
Nemocnica Mount Elizabeth, kde sa snažili zachrániť mladú Indku (Zdroj: SITA)

NAÍ DILLÍ - Otec indickej študentky, ktorej znásilnenie gangom páchateľov v autobuse a následná smrť vyvolali hnev verejnosti voči vláde, vyzval na obesenie vinníkov. Žiada tiež, aby bol nový zákon pre sexuálne zločiny nazvaný na počesť jeho dcéry, informovala tlačová agentúra Reuters.

Na 23-ročnú študentku fyzioterapie a jej priateľa pri návrate z kina zaútočila 16. decembra skupina násilníkov. Mladá žena 29. decembra podľahla zraneniam po prevoze do nemocnice v Singapure, jej spoločník prežil. Surový útok však násilné protesty v blízkosti sídla indickej vlády v metropole Naí Dillí a aj celoštátnu diskusiu o všeobecne rozšírených sexuálnych zločinoch. V Indii dochádza k znásilneniu v priemere každých 20 minút.

V súvislosti s útokom bolo obvinených päť mužov a tínedžer. Pätica dospelých má byť formálne obvinená dnes. Za vraždu sa v Indii udeľuje trest smrti.

Otec mladej obete vyhlásil, že podporuje hromadné výzvy, aby páchateľov popravili. "Celá krajina požaduje, aby týchto netvorov obesili. Som na ich strane," povedal otec novinárom vo svojej rodnej dedine Mandwara Kalan v severoindickom štáte Uttarpradéš.

Totožnosť ženy a ani jej rodiny neboli v súlade s indickými zákonmi zverejnené. Mladá žena sa v dedine narodila, ale rodina sa čoskoro presťahovala do hlavného mesta Naí Dillí. Otec dodal, že požaduje zmenu zákona, aby bola umožnená poprava mladistvých. Jeden zo šiestich obvinených ešte nedovŕšil 18 rokov.

"Usilovná študentka a ambiciózna mladá žena bola odhodlaná zlepšiť život v rodnej dedine," uviedol jej otec. "Povedala: 'Ocko, tvoje rodisko je veľmi zaostalé, ak sa stanem lekárkou, najprv zlepším život v tejto dedine.'"

Po útoku nasledovali v Naí Dillí a ďalších veľkých indických mestách niekoľkodňové protesty. Mnohí z demonštrantov boli študenti rozhnevaní tým, že vláda zlyhala pri ochrane žien.

Obesenie je na základe indických zákonov povolené len vo výnimočných prípadoch. Prvýkrát za osem rokov ho využili vlani v novembri, keď popravili Muhammada Adžmala Kasába, ktorý ako jediný prežil teroristický útok v Bombaji z roku 2008.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu