Sobota4. máj 2024, meniny má Florián, zajtra Lesana, Lesia

Vyšetrovanie príčin havárie prezidentského špeciálu neodhalilo nič nové

Miesto havárie
Miesto havárie

VARŠAVA - Ani ďalšie analýzy vzoriek priamo z dejiska havárie poľského prezidentského špeciálu pri Smolensku z 10. apríla 2010, z vraku samotného stroja či z telesných pozostatkov exhumovaných obetí nešťastia nepriniesli žiadne indície naznačujúce, že by na palube bolo došlo k explózii.

O tejto skutočnosti dnes vo Varšave informoval v zastúpení vyšetrujúcej vojenskej prokuratúry jej vedúci predstaviteľ Ireneusz Szelag.

Ako je známe, nešťastie neprežil nikto z 96 osôb na palube, medzi ktorými boli prvý pár Poľskej republiky, prezident Lech Kaczynski s manželkou, ako aj celý rad štátnych predstaviteľov a veľká časť poľskej generality. Všetci smerovali na spomienkové podujatie do Katyne, miesta niekdajšej masakry príslušníkov poľských ozbrojených síl Stalinovou tajnou službou.

Szelag podčiarkol, že ruská strana poľských vyšetrovateľov žiadnym spôsobom neobmedzovala, a dodal, že sa v súčasnosti čaká ešte na reakciu partnerov z Ruska, ktorým adresovali ďalšie žiadosti o právnu pomoc vo veci. Vyšetrovanie preto ešte stále nie je v záverečnej fáze, a to ani po vyhodnotení výsledkov zo skúmania viac ako 700 vzoriek.

V Poľsku sa predovšetkým v radoch opozičnej strany Právo a spravodlivosť niekdajšieho premiéra Jaroslawa Kaczynského, brata-dvojčaťa tragicky zosnulého prezidenta, špekuluje o možnom atentáte. Ani vyšetrovanie ruskej, ani vyšetrovanie poľskej strany však preto doteraz nenašlo žiadne indície, v doteraz zverejnených poznatkoch sa skôr hovorilo o pochybení posádky stroja a o negatívnom vplyve počasia a viditeľnosti na osudný pristávací manéver.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu