Nedeľa28. apríl 2024, meniny má Jarmila, zajtra Leo, Lea

Prepis palubnej konverzácie naháňa hrôzu: Smrť Lecha Kaczynského mohli spôsobiť opití prominenti

Havária poľského vládneho špeciálu v roku 2010 zasiahla celý národ
Havária poľského vládneho špeciálu v roku 2010 zasiahla celý národ

VARŠAVA - Tesne pred haváriou poľského vládneho špeciálu v roku 2010 členovia prezidentského sprievodu nútili pilotov pristáť napriek hustej hmle, pričom konzumovali alkohol. Vyplýva to z prepisu palubnej konverzácie, ktorá sa dostala na verejnosť. Oznámila to dnes agentúra Reuters, citujúc poľskú rozhlasovú stanicu RMF FM.

Podľa zverejneného prepisu personál niekoľkokrát požiadal prominentných pasažierov, aby sa utíšili a opustili pilotnú kabínu. Posádka bola znepokojená správami o nepriaznivých poveternostných podmienkach na letisku v ruskom Smolensku, kde malo dopravné lietadlo typu Tu-154M pristáť, pričom zvažovala návrat do Poľska.

Podľa agentúry TASS poľskí vyšetrovatelia potvrdili, že veliteľ poľských vzdušných síl Andrzej Blasik, ktorý bol jedným z pasažierov, do posledných chvíľ vyvíjal tlak na posádku, aby nabrala odvahu a pokúsila sa pristáť. V posledných troch minútach letu vstupovalo do pilotnej kabíny viacero nepovolaných osôb.

Poľskí špecialisti opätovne vyhodnotili predmetný záznam, ktorý si skopírovali počas svojej minuloročnej návštevy Moskvy, a využili na jeho interpretáciu odlišné zariadenie. Podarilo sa im pritom identifikovať o 30 percent slov vyslovených počas osudového letu v pilotnom kokpite viac než pri pôvodnom vyšetrovaní.

Nešťastie sa stalo 10. apríla 2010, keď poľské vedenie vrátane prezidenta Lecha Kaczynského, vysoko postavených armádnych činiteľov a iných politikov smerovalo na spomienkovú slávnosť pri príležitosti 70. výročia masakru tisícok poľských dôstojníkov sovietskymi tajnými silami v Katynskom lese v západnom Rusku.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu