Utorok7. máj 2024, meniny má Monika, zajtra Ingrida

Obama preruší vianočnú dovolenku: Čakajú ho rokovania o rozpočte

Barack Obama
Barack Obama (Zdroj: SITA)

HONOLULU - Americký prezident Barack Obama skráti svoju tradičnú vianočnú dovolenku na Havaji a vráti sa do Washingtonu, aby pokračoval v náročných rokovaniach o rozpočte s kongresmanmi.

Obama by mal odcestovať z Havajských ostrovov dnes večer miestneho času a doraziť do Washingtonu vo štvrtok ráno, oznámil podľa agentúry AP Biely dom v noci nadnes. Prvá dáma Michelle Obamová ostane spolu s ich dvoma dcérami na Havaji.

V minulosti sa koncoročná dovolenka amerického prezidenta v jeho rodnom štáte pretiahla až do nového roka. Obama s rodinou odcestoval z Washingtonu v piatok večer.

Členovia Kongresu by sa podľa očakávaní mali vrátiť do Washingtonu rovnako vo štvrtok. Pokiaľ republikánski kongresmani s Obamovou vládou nedosiahnu dohodu ohľadom rozpočtových opatrení do 31. decembra, USA by mohli spadnúť z tzv. fiškálneho útesu. Od 1. januára totiž automaticky vstúpia do platnosti opatrenia zahŕňajúce zvýšenie daní a výrazné zníženie vládnych výdavkov, čo by podľa varovaní expertov mohlo priviesť ekonomiku USA späť do recesie.

Obamovci trávia dovolenku v prenajatom dome neďaleko Honolulu. Na Prvý sviatok vianočný navštívil prezident s manželkou tamojšiu základňu námornej pechoty, aby jej príslušníkom poďakoval za ich službu. Obama im povedal, že byť vrchným veliteľom je najväčšou poctou, akej sa mu môže dostať ako prezidentovi.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu