Sobota4. máj 2024, meniny má Florián, zajtra Lesana, Lesia

Demokrati a republikáni sa dohodli: Oddialili zvyšovanie daní v USA

Barack Obama
Barack Obama (Zdroj: SITA)

WASHINGTON - Biely dom a republikáni v americkom Kongrese dosiahli dohodu o oddialení tzv. fiškálneho útesu, ktorý zahŕňa zvyšovanie daní a výdavkových škrtov, o dva mesiace. Informovali o tom agentúry AP a Reuters s odvolaním sa na zdroj z prostredia administratívy prezidenta Baracka Obamu.

Zdroj ďalej uviedol, že líder demokratickej väčšiny v Senáte Harry Reid a šéfka demokratov v Snemovni reprezentantov Nancy Polosiová dohodu, zahŕňajúcu rovnováhu škrtov vo výdavkoch a zvýšenie príjmov, odobrili.

Podľa televízie NBC dohoda "vyzerá dobre", ale situácia bude jasnejšia po rokovaní viceprezidenta Joa Bidena s demokratmi v Senáte.

Demokrati a republikáni sa predtým v zásade dohodli na predĺžení daňových úľav pre strednú triedu. Podľa amerických médií by mohol Senát hlasovať o dohode už v pondelok neskoro večer miestneho času, ale Snemovňa reprezentantov sa zíde až v utorok.

Podľa zdrojov blízkych rokovaniam sa podarilo vyriešiť aspoň doteraz najväčší problém, ktorým sú daňové úľavy z obdobia vlády Georgea W. Busha. Tie sa podľa predbežnej dohody predĺžia pre jednotlivcov, ktorí ročne zarábajú menej než 400.000 USD (303.168 eur), a rodiny s príjmom do 450.000 USD. Ostatní budú platiť vyššiu daň na úrovni 39,6 %. To je zmena oproti prvotnému návrhu Baracka Obamu, ktorý počítal s rastom daní pre jednotlivcov zarábajúcich ročne už nad 200.000 USD a manželský pár s príjmom nad 250.000 USD.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu