Utorok7. máj 2024, meniny má Monika, zajtra Ingrida

Veľký brat nás naďalej uvidí: Obama podpísal zákon o odpočúvaní cudzincov

Barack Obama
Barack Obama (Zdroj: SITA)

WASHINGTON - Americký prezident Barack Obama podpísal v nedeľu päťročné predĺženie platnosti zákona o odpočúvaní a monitorovaní cudzincov za hranicami USA podozrivých zo špionáže a terorizmu. Informovala o tom agentúra AP.

Legislatíva, známa ako Foreign Intelligence Surveillance Act (FISA), je podľa spoločného názoru republikánskych i demokratických lídrov, ktorí odhlasovali jej novú platnosť v piatok v Senáte, nevyhnutná na ochranu krajiny najmä pred teroristickými útokmi.

Monitorovací program FISA, ktorého platnosť by v prípade nepredĺženia vypršal koncom roka 2012, prvýkrát schválil Kongres počas vlády prezidenta Georgea W. Busha.

Ako vysvetľuje agetúra AP, právna norma umožňuje americkým bezpečnostným službám odpočúvať telefonické hovory a zachytávať internetovú komunikáciu v zahraničí bez toho, aby museli získať povolenie od súdu. Zákon sa však nevzťahuje na občanov USA. Ak chcú americké bezpečnostné služby cielene odpočúvať občana USA, musia získať povolenie od senátu miestneho súdu, zloženého z 11 sudcov menovaných Najvyšším súdom.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu