Utorok21. máj 2024, meniny má Zina, zajtra Júlia, Juliána, Rita

Sýrskej vláde už došla trpezlivosť: Armáda zaútočila na povstalecké pozície

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: SITA)

BEJRÚT - Sýrske vládne jednotky dnes podnikli mohutný útok na pozície protivládnych povstalcov v oblastiach ležiacich južne od hlavného mesta Damask. Informovali o tom sýrske opozičné zdroje s tým, že vládna armáda nasadila do bojov ťažké delostrelectvo a na predmestie Darájá útočí zo všetkých strán.

Darájá je chudobné predmestie, na ktorom prevažne žijú sunnitskí moslimovia a ktoré je baštou radikálnej džihádistickej skupiny Front an-Nusra. Spojené štáty ju zaradili na svoj tzv. čierny zoznam teroristických organizácií.

Šéf Sýrskeho pozorovateľského centra pre ľudské práva so sídlom v Londýne (SOHR) Rámí Abdal Rahmán uviedol, že armáda prezidenta Bašára Asada sa snaží posilniť svoje pozície v oblasti, keďže sa v nej nachádza vojenské letisko Mazza, ktoré je momentálne jediným zariadením tohto druhu, aké má režim k dispozícii na presun svojich jednotiek do Damasku a späť.

Ako dnes napísala agentúra DPA, povstalci bojujú s vládnymi jednotkami v Damasku i jeho okolí, čo zvyšuje pravdepodobnosť, že Asadova armáda príde o kontrolu nad hlavným mestom. Povstalci kontrolujú aj niekoľko oblastí v blízkosti letiska.

Agentúra DPA pripomína, že je veľmi ťažké overiť pravdivosť správ prichádzajúcich zo Sýrie, keďže po vypuknutí násilností v marci roku 2011 úrady z krajiny vykázali mnoho zahraničných televíznych štábov a novinárov.

V nejasnej situácii v samotnej Sýrii sa veľvyslanci Ruska, Číny, Sýrie a Iránu akreditovaní v Libanone na svojom stretnutí v Bejrúte zhodli, že jedinou cestou, ako ukončiť 21 mesiacov trvajúci konflikt v Sýrii, sú politické rokovania.

"Pokračujúce boje v Sýrii, ktorých terčom je režim a ktoré podporujú niektoré štáty, povedú len ďalším obetiam na životoch a ničeniu. Treba ich okamžite zastaviť," vyzvali veľvyslanci v spoločnom vyhlásení.

Dokument sa objavil len dva dni po tom, ako námestník ruského ministra zahraničných vecí Michail Bogdanov pripustil, že povstalci by mohli poraziť Asadov režim. Ruské ministerstvo zahraničných vecí však deň nato deklarovalo, že Bogdanov neposkytol médiám žiadne vyhlásenie ani interview ohľadom Sýrie, len v prejave komentoval postup síl sýrskej opozície.

Bezprostredne na Bogdanovove výroky, zverejnené okrem RIA Novosti aj ďalšou štátnou agentúrou ITAR-TASS, zareagovalo aj americké ministerstvo zahraničných vecí, keď uvítalo, že "Rusko sa zobudilo do reality priznaním, že sýrsky režim smeruje k pádu". Pozorovatelia Bogdanovove výroky chápali ako prípravu Ruska na zmenu postoja pre prípad Asadovej porážky.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu