Piatok17. máj 2024, meniny má Gizela, zajtra Viola

Sýrsky pilot utiekol v armádnej stíhačke do Turecka

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: Wikipedia)

DAMASK - Sýrsky pilot dezertoval v armádnej stíhačke MiG-23 do Turecka. Podľa agentúry DPA pristál v juhotureckej provincii Adana. Podobný prípad sa stal naposledy pred viac ako pol rokom, kedy iný sýrsky pilot pristál so strojom MiG-21 v Jordánsku, a požiadal o politický azyl. V samotnej Sýrii medzitým pokračujú boje medzi povstalcami a silami režimu prezidenta Basara Asada.

Pilot podľa tureckých médií kontaktoval tureckú armádu už počas svojho predchádzajúceho nasadenia v prihraničnej oblasti Sýrie. Dezerciu zatiaľ nepotvrdili oficiálne zdroje. Sýrsky režim sa medzitým pokúša v metropole Damasku a okolí zastaviť postup povstalcov mohutnými vojenskými operáciami. Podľa exilových sýrskych zdrojov pritom armáda opäť podnikala v okolí hlavného mesta nálety na povstalecké ciele. V mnohých predmestiach zúria boje.

Z centra Damasku potom aktivisti hlásili výbuch bomby umiestnenej v automobile. V jednej z kresťanských štvrtí bola počuť mínometné streľba. Podľa OSN si boje od začiatku konfliktu v marci 2011 vyžiadali viac než 60.000 obetí.

Práve v Turecku začali v piatok konkrétne prípravy na nasadenie rakiet Patriot, ktoré tam posielajú na žiadosť Ankary jej spojenci v NATO. Rakety majú Turecko ochrániť pred možnými útokmi zo Sýrie. Podľa agentúry AP je medzi obeťami násilností na predmestiach Damasku aj sýrsky novinár pracujúci pre prorežimnú televíziu Dunja TV. Oficiálna agentúra SANA dnes uviedla, že Suhajl Alí zomrel v piatok, štyri dni potom, čo na neho strieľal "terorista", keď sa vracal domov z práce.

Alí je posledný z celej rady novinárskych obetí sýrskej občianskej vojny. Len vlani bolo v Sýrii zabitých najmenej 28 novinárov.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu