Pondelok29. apríl 2024, meniny má Leo, Lea, zajtra Anastázia

Gang Slovákov odsúdili v Škótsku: Chceli zotročiť mladé ženy!

Ivan Balog, Helena Kulová a Renáta Kulová
Ivan Balog, Helena Kulová a Renáta Kulová (Zdroj: thesun.co.uk)

PERTH - Gang slovenských obchodníkov s ľuďmi odsúdili včera v škótskom Perthe po tom, čo sa snažili spraviť z vystrašených žien "moderné otrokyne". Renáta Kulová (20), Helena Kulová (47) a Ivan Balog (27) nalákali podvodom do Škótska Slovenky, ktorým vzali pasy a uväznili ich. Rozsudok podľa azylového a imigračného zákona z roku 2004 má súd nad trojicou vyniesť v januári budúceho roka.

Annu Tóthovú a Zlaticu Lakatošovú nezávisle od seba nalákali v lete tohto roka do Veľkej Británie vidinou dobre platenej práce. Keď však prišli do Škótska, odobrali im doklady a dali ich pod zámok. Jednu z nich potom chceli vydať za cudzinca, ktorému hrozilo vyhostenie z krajiny. Ďalších dvoch podozrivých, Aliho Razu (20) a Lenku Svitkovú (27), porota zbavila viny.

Celý prípad sa prevalil vo chvíli, keď sa jednej zo žien podarilo aj napriek väzneniu kontaktovať svoju rodinu, ktorá zalarmovala slovenskú políciu. Tá potom oboznámila s prípadom britskú stranu, ktorá do spolupráce zapojila aj Interpol a iné orgány. Ich spolupráca priniesla výsledky a párik vystrašených žien počas akcie proti organizovanému zločinu oslobodila.

"Ťažiskom celého prípadu bola mladá žena. Existovali jasné snahy donútiť ju do fingovaného sobáša, aby pomohli človeku, ktorý chcel zostať v krajine. To manželstvo sa nekonalo, ale pravdepodobne by ju využili iným spôsobom," uviedol vyšetrovateľ Mike Perrie.

Jeho kolega Willie Semple uviedol, že obchodovanie s ľuďmi býva len zriedka izolovaným incidentom."Je to lukratívna doména závažných organizovaných zločineckých skupín, ktoré sa snažia profitovať na úkor nevinných ľudí. Sú to zločinci, ktorí neberú absolútne žiadny ohľad na ľudí, ktorých sa snažia zneužiť. Ale toto moderné otroctvo nemôže uniknúť pozornosti úradov a budeme neúnavne pracovať na oslobodzovaní nevinných obetí týchto zločinov a vyvodzovať zodpovednosť."

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu