Utorok14. máj 2024, meniny má Bonifác, zajtra Žofia, Sofia

Klaus: Nie som euroskeptik, ale eurorealista

Václav Klaus
Václav Klaus (Zdroj: SITA)

BRATISLAVA/PRAHA - Český prezident Václav Klaus rezolútne odmieta slovo euroskeptik. Svet delí na eurorealistov a euronaivistov.

"Odmietam byť označovaný za euronaivistu. Som eurorealista," zdôraznil na dnešnej tlačovej konferencii po rokovaní so svojím slovenským partnerom Ivanom Gašparovičom, ktorý je na dvojdňovej oficiálnej návšteve ČR.

Ako dodal, v Európe žije on a jeho rodina celý život, preto ho trápi, čo sa v nej v súčasnosti deje. "Moje názory o Európe a jej nešťastnom vývoji nie sú výrazom skepsy, ale analýzy a pozerania sa na európsky vývoj otvorenými očami," poznamenal s tým, že si nedáva ružové okuliare ako niektorí iní vrcholní predstavitelia EÚ, ktorí to zlé, čo sa v Európe deje, buď podľa neho nechcú vidieť, alebo predstierajú, že to nevidia.

Klaus si na druhej strane nemyslí, že pri množstve svojich názorov a pohľadov, ktoré sebavedomejšie a ostrejšie vyjadruje, sa až tak veľmi líši od iných zástupcov ČR.

Gašparovič si nepamätá, že by niekedy z Česka zaznel názor o tom, že by únia ako taká nemala existovať. Poznamenal, že hospodárska a finančná kríza síce odhalila určité nedostatky v architektúre a riadení eurozóny, je však presvedčený, že tak SR, ako aj ostatné členské štáty majú záujem na zachovaní a záchrane EÚ i eurozóny.
 

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu