Piatok17. máj 2024, meniny má Gizela, zajtra Viola

Klaus nechce priamu voľbu prezidenta, Gašparovič ju obhajuje

Prezident SR Ivan Gašparovič a prezident ČR Václav Klaus počas oficiálnej návštevy prezidenta SR s manželkou v Českej republike.
Prezident SR Ivan Gašparovič a prezident ČR Václav Klaus počas oficiálnej návštevy prezidenta SR s manželkou v Českej republike. (Zdroj: SITA)

PRAHA – V otázke priamej voľby prezidenta sa česká a slovenská hlava štátu nezhodnú. Prezident ČR Václav Klaus, ktorý dnes v Prahe prijal prezidenta SR Ivana Gašparoviča, priamu voľbu nepovažuje za prínos.

Česi budú po prvýkrát voliť prezidenta priamo už v januári. Ústavný zákon, ktorý zavádza priamu voľbu hlavy štátu, v Česku platí od 1. októbra. "Zopakujem, že vo voľbe nerozhodnú voliči, ale prezidenta vyberú médiá. To je svet, ktorý ja považujem za nešťastný a zhubný," poznamenal Klaus.

Gašparovič s Klausom súhlasí len na 50 percent. Priznáva, že novinári dokážu ovplyvniť verejnú mienku, a to nielen pozitívne, ale aj veľmi negatívne. Občan však podľa neho volí toho, koho dobre pozná a jeho názor v takom prípade nezmení ani znepriatelená tlač.

Prvú voľbu prezidenta môže podľa Gašparoviča tlač ovplyvniť. Ak však ten istý prezident kandiduje aj druhýkrát, občan sa rozhoduje na základe toho, ako sa prezident správal a čo pozitívne urobil. "Poviem to na príklade seba. Pri druhej voľbe prezidenta bola tlač – ľavá strana – pozitívna a pravá strana – jeden zlý prezident. A ten zlý prezident napriek tlači veľmi vysoko vyhral," zaspomínal prezident na volebný rok 2009.

Gašparovič vtedy v druhom kole prezidentských volieb porazil Ivetu Radičovú. Prvýkrát ho ľudia za prezidenta zvolili v roku 2004. Vtedy v druhom kole zvíťazil nad Vladimírom Mečiarom. Na Slovensku sa priama voľba prezidenta prvýkrát uskutočnila v roku 1999. Hlavou štátu sa vtedy stal Rudolf Schuster.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu