Pondelok29. apríl 2024, meniny má Leo, Lea, zajtra Anastázia

Klaus má medzi prezidentskými kandidátmi svojho favorita, ale mlčí

Václav Klaus
Václav Klaus (Zdroj: SITA)

PRAHA - Úradujúci český prezident Václav Klaus má svojho favorita medzi uchádzačmi o post hlavy štátu, uviedol dnes v relácii Partie televízie Prima Family. Jeho meno však neprezradil, pretože sa chce vyhnúť osočovaniu, že mu robí neplatenú predvolebnú kampaň.

 Klausove názory na kandidátov v prvých priamych voľbách prezidenta ČR sa v ostatnom čase niekoľkokrát zmenili. Najskôr hovoril o tom, že jediným politikom medzi kandidátmi je Miloš Zeman, ktorý má jeho plnú podporu. Neskôr pri stretnutí so študentmi sa zasa vyjadril tak, že favorita nemá a že medzi kandidátmi sú aj takí, po ktorých zvolení by mal pocit, že musí emigrovať, ale aj takí, o ktorých si dokáže predstaviť, že by prezidentmi mohli byť.

Najvyšší český predstaviteľ, ktorý opakovane deklaroval, že priamu voľbu prezidenta považuje za populistický nezmysel, si želá, aby voľba jeho nástupcu prebehla hladko a neumožnila spory a súdy. Je dôležité, aby nového prezidenta všetci rešpektovali, vyplynulo z jeho slov.

Václav Klaus dnes zopakoval kritiku na adresu vicepremiérky, novej ministerky obrany Karolíny Peake v súvislosti s jej personálnymi rozhodnutiami v rezorte a konštatoval, že porušila "elementárnu dôveru".

Kritike hlavy štátu sa nevyhol ani premiér Petr Nečas, a to v súvislosti s presadzovaním kľúčových návrhov, ako penzijnej reformy alebo cirkevných reštitúcií silou bez snahy nájsť spoločnú reč s opozíciou. "Hlboká priekopa, ktorá je u nás vykopaná medzi koalíciou a opozíciou, sa zle prekonáva," cituje prezidenta ČR Václava Klausa internetový server iDNES.cz.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu