Štvrtok16. máj 2024, meniny má Svetozár, zajtra Gizela

Voľby prezidenta v ČR sa komplikujú: Falošné podpisy vyradili štyroch kandidátov

Zobraziť galériu (2)
(Zdroj: Tv Nova)

PRAHA – Priama voľba prezidenta sa u našich susedov začína pekne komplikovať. Okrem toho, že hrozí neskorší termín volieb, je možné aj to, že prezidenta nakoniec budú voliť tak ako doteraz poslanci a senátori.

Ministerstvo vnútra ČR vyradilo z volieb štyroch kandidátov. V ich petíciách totiž úradníci  odhalili neúplné a nečitateľné podpisy a údaje, ktoré nesúhlasili s evidenciou obyvateľstva. Ministerstvo im z tohto dôvodu z hárkov škrtlo určitý počet podpisov, čím sa traja kandidáti  dostali pod hranicu potrebných 50 tisíc podpisov.

Ide o Janu Bobošíkovú, Tomia Okamuru a Vladimíra Dlouhého. K nim je nutné pripočítať advokátku Kláru Samkovú. Tá dodala hárky iba s 1200 podpismi a tak je zrejmé, že sa do volieb ako kandidátka vôbec neprebojuje. Navyše jej úradníci po kontrole zoškrtali podpisy na hŕstku 128 hlasov.

Voľby prezidenta v ČR
Zobraziť galériu (2)
 (Zdroj: Tv Nova)

Podľa informácii TV Nova, advokátka Samková zrejme ani nemala v úmysle sa do volieb zapojiť. Jej cieľom bolo presne to, čo sa stalo, aby bola odmietnutá a mohla zákon o voľbe  prezidenta napadnúť na Ústavnom súde. Vadí jej predovšetkým to, že zákon stanovuje hranicu 50 tisíc podpisov pre kandidáta, ktorý nemá podporu poslancov či senátorov. Samkovej sa zdá hranica 50 tisíc privysoká a porovnáva ju napríklad s Rakúskom, kde prezidentskému kandidátovi stačí zohnať 6 tisíc podpisov.

Zámer sťažovať sa Najvyššiemu súdu už oznámil aj vyškrtnutý Vladimír Dlouhý a Jana Bobošíková, ktorá navyše váha, či sa okrem toho neobráti aj na Ústavný súd podobne ako Samková. Okamura svoje rozhodnutie oznámi v pondelok.

Sťažnosti by v krajnom prípade mohli posunúť termín volieb na neskôr. Radikálnejším riešením by bolo, ak by Snemovňa a Senát priamu voľbu prezidenta úplne zrušili. Premiéra sa chystá o to požiadať poslanec ODS Boris Šťastný. "Každý občan musí z doterajšieho priebehu priamej voľby prezidenta uznať, že sme svedkami totálnej blamáže a dezilúzie. Navrhujem, aby sme tento nešťastný a nedôveryhodný pokus ukončili ešte skôr, než z toho bude veľká medzinárodná hanba a vrátili sa k osvedčenej nepriamej voľbe," uviedol Šťastný.

Matematici zo združenia KohoVolit.eu. tvrdia, že úradníci nespočítali neplatné hlasy dobre, pretože sa našli značné rozdiely medzi jednotlivými vzorkami u rovnakých kandidátov. "Miera chybovosti podpisov v petíciách vyradených prezidentských kandidátov, ktorú zverejnilo ministerstvo vnútra, je doslova astronomicky nepravdepodobná," napísali pre ČTK.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu