Streda15. máj 2024, meniny má Žofia, Sofia, zajtra Svetozár

Petičné hárky pre prezidentských kandidátov podpisovali aj mŕtvi

Tomio Okamura
Tomio Okamura (Zdroj: wikimedia)

PRAHA - Petície na podporu prezidentskej kandidatúry Tomia Okamuru a Jany Bobošíkovej podpísali aj ľudia, ktorí boli v tom čase už preukázateľne mŕtvi. Vyplýva to zo správy ministerstva vnútra ČR, o ktorej záveroch dnes informoval spravodajský server aktuálně.cz.

V dvoch kontrolných vzorkách petičných hárkov českého senátora Tomia Okamuru sa našlo 14 podpisov mŕtvych osôb, U ďalšej kandidátky, bývalej europoslankyne Jany Bobošíkovej, napočítali až 49 nebožtíkov.

Oboch kandidátov nedávno ministerstvo vnútra ČR vyradilo z priamej voľby prezidenta po odpočítaní neplatných hlasov na ich petičných hárkoch. Najvyšší správy súd však nakoniec vrátil Bobošíkovú do hry, na rozdiel od Okamuru.

V prípade tohto moravsko-japonského podnikateľa súd skonštatoval, že celé pasáže mien na jeho hárkoch sú evidentne písané jednou rukou. Okamura mieni podať sťažnosť na ústavný súd.

Dve kontrolné vzorky po 8500 podpisov dokázali, že senátorove hárky obsahovali zhruba 20 percent chybných podpisov. V prevažnej väčšine prípadov išlo o neexistujúce osoby, menšinu tvorili signatári s nesprávnou adresou. V každej vzorke bolo po sedem osôb, ktoré boli v čase podpisovania hárkov už mŕtve.

Okamura sa voči obvineniam z volebného podvodu bráni tvrdením, že podpisy pre neho zbierala ním najatá agentúra. Nezrovnalosti v hárkoch podľa neho môžu byť dielom podvodníkov, ktorí sa ho snažili poškodiť.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu