Štvrtok25. apríl 2024, meniny má Marek, Marko, Markus, zajtra Jaroslava

Kandidát na českého prezidenta: Komunizmus je najlepší, zločiny USA sú horšie!

Tomio Okamura
Tomio Okamura (Zdroj: blog.ostpol.de)

PRAHA - Jedným z kandidátov na českého prezidenta, ktorého si občania budú voliť začiatkom budúceho roka, je Tomio Okamura. Ten sa svojich voličov snaží získať vskutku zvláštnym spôsobom. Na svojom blogu sa totiž pustil do obhajoby komunizmu.

Okamura tvrdí, že KSČM je demokratická legálna parlamentná strana, ktorá nikdy nestála za "miliardovými zlodejinami ako väčšina vládnych strán", a ktorá sa snaží demokratickou cestou dospieť k socializmu. Strana sa podľa neho dostatočne dištancovala od prednovembrového režimu. "Komunisti sa všetkým obetiam represií KSČ nielen ospravedlňujú, ale tiež sa od akéhokoľvek násilia a diktatúry dištancujú," napísal.

V takom dobrom svetle už naopak nevidí pravicové strany, ktoré spáchali zločiny v mene demokracie. "Zločiny USA vo Vietname sa dajú porovnať s akýmkoľvek diktátorským režimom," myslí si prezidentský kandidát.

Komunizmus ako najdemokratickejší systém, ktorý svet poznal, Okamura vníma "v zmysle komún, ktoré napríklad budovali komunardi v revolučnom Paríži v 19. storočí. Vtedy sa tento systém chápal ako slobodné federálne združenie obecných komún, spoločenstvo slobodných a rovnoprávnych ľudí, kde už vtedy mali hlasovacie právo všetci".

Český podnikateľ japonského pôvodu vidí problém v tom, že myšlienky komunizmu boli neskôr zneužité na dobytie moci, teror a obohatenie. Taktiež uviedol, že v nadchádzajúcich voľbách sa uchádza o podporu všetkých slušných ľudí, aj zo strany KSČM a ich voličov. "Nechcem rozdeľovať, chcem spájať," vyhlásil s tým, že politici komunizmom zbytočne strašia, hoci niektorí z nich boli sami členmi strany.

Senátor za obvod Zlín je jedným z jedenástich kandidátov na Pražský hrad. Okrem neho o funkciu prezidenta zabojuje Jiří Dienstbier, Karel Schwarzenberg, Miloš Zeman, Jan Fischer či Jana Bobošíková. Informácie priniesol portál iDnes.cz.

 

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu