Štvrtok2. máj 2024, meniny má Žigmund, zajtra Galina

Rusko má prísnejší zákon o vlastizrade: Obvinenie hrozí takmer každému!

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: SITA)

MOSKVA - Ruský prezident Vladimir Putin podpísal zákon, ktorý rozširuje výklad pojmu vlastizrada do takej miery, že obvinenie z vlastizrady hrozí potenciálne každému občanovi Ruskej federácie s kontaktmi na cudzincov. Uviedla to dnes agentúra Reuters.

Kontroverzný zákon o vlastizrade a špionáži nadobudol platnosť dnešným zverejnením v denníku Rossijskaja gazeta napriek tomu, že Putin prisľúbil, že ho posúdi a prípadne vráti na prepracovanie, aby sa predišlo dezinterpretáciám.  

V súlade so zákonom sa za vlastizradu môžu považovať aj aktivity ako finančná pomoc či konzultácie poskytnuté ruským občanom cudziemu štátu, zahraničnej firme či organizácii.

Ľudskoprávni aktivisti upozornili, že nový zákon je taký vágny, že môže úradom umožniť označiť akéhokoľvek jej odporcu za zradcu. Zákon je vo všeobecnosti pozorovateľmi považovaný za ďalší prejav vlny represií voči opozícii, ktorá sa začala súčasne s tretím funkčným obdobím prezidenta Vladimira Putina.

Kým dodnes platný zákon definoval vlastizradu ako špionáž alebo pomoc cudziemu štátu pri ohrozovaní vonkajšej bezpečnosti Ruska, nový zákon už termín "vonkajší" v prípade ohrozenia nepoužíva. Zachováva však výšku trestu - maximálne 20 rokov odňatia slobody za preukázanú vlastizradu.

Zákon vypracovaný Federálnou bezpečnostnou službou (FSB) zavádza aj trest do ôsmich rokov väzenia už za prechovávanie štátneho tajomstva, aj keď sa nedostalo do cudzích rúk. FSB v stanovisku, ktoré poskytla agentúre ITAR-TASS, vysvetlila, že zaradením tohto paragrafu do zákona chce lepšie chrániť dôverné informácie.

Putin, niekdajší príslušník KGB - predchodkyne FSB -, bagatelizuje kritiku za postup jemu podriadených zložiek po masových pouličných protestoch proti jeho vláde, za podpísanie reštriktívnych zákonov, ako aj za zatýkanie a prenasledovanie predstaviteľov opozície, podotýka Reuters.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu