Piatok19. apríl 2024, meniny má Jela, zajtra Marcel

V Chicagu zatýkali učiteľov a študentov: Protestovali proti zatváraniu škôl

V Chicagu zatýkali učiteľov a študentov, ktorí protestovali proti zatváraniu škôl Zobraziť galériu (3)
V Chicagu zatýkali učiteľov a študentov, ktorí protestovali proti zatváraniu škôl (Zdroj: SITA)

CHICAGO - Desiatky ľudí skončili v stredu v putách chicagskej polície, ktorá zasiahla proti protestnému sedeniu pred budovou magistrátu. Jeho účastníci takto chceli vyjadriť svoju nespokojnosť s plánovaným zatvorením viac ako 50 škôl, o ktorých zachovaní odmietol starosta mesta Rahm Emanuel rokovať.

Tisíce demonštrujúcich študentov, učiteľov a rodičov žiadali v stredu jeho rezignáciu a zachovanie pedagogických zariadení. Ich zatvorenie totiž považujú za nespravodlivé a škodlivé pre výchovu, vzdelanie a bezpečnosť detí.

Mesto zase argumentuje, že zrušením sa ušetria stovky miliónov dolárov, keďže školy sú poloprázdne a nekvalitné. Od roku 2001 pritom v meste zatvorili približne sto škôl, ktoré v drvivej väčšine navštevovali študenti čiernej pleti, píše portál ruskej televízie RT.

Chicagské školy v septembri postihol štrajk učiteľov. Kľúčovým bodom sporu bola žiadosť učiteľov o zvýšenie ich miezd a bezpečnosti na školách. Pedagógom sa nepozdávala ani Emanuelova reforma školstva a najmä návrh prepojiť ich finančné ohodnotenie s učebnými výsledkami ich zverencov.

Chicago takto chcelo reagovať na zlé výsledky študentov tamojších škôl v celonárodnom testovaní vedomostí. Išlo o prvý podobný štrajk za posledných 25 rokov v metropole štátu Illinois, kde má svoje oficiálne bydlisko súčasný prezident USA Barack Obama.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu