Sobota27. apríl 2024, meniny má Jaroslav, zajtra Jarmila

Rodičia plačú od radosti: Zatknutých kvôli počítačovej hre pustili po 4 mesiacoch basy!

Ivan Buchta a Martin Pezlar Zobraziť galériu (2)
Ivan Buchta a Martin Pezlar (Zdroj: pcgamer.com)

PRAHA/ATÉNY - Dvaja českí vývojári počítačových hier, ktorí sú pre podozrenie zo špionáže od septembra zadržiavaní v Grécku, budú prepustení na kauciu. Po prepustení na slobodu sa budú môcť vrátiť späť do ČR. Dnes o tom informovalo ministerstvo zahraničných vecí a úradu vlády.

Martin Pezlar a Ivan Buchta sú podozrievaní z toho, že v Grécku ako zamestnanci softvérovej ​​firmy kupovali pre novú hru zábery vojenských objektov v citlivej oblasti pri hranici s Tureckom. Po ich septembrovom zadržaní sa hovorilo o tom, že za údajnú špionáž môžu dostať až dvadsaťročný trest odňatia slobody. Trestné konanie bude aj naďalej pokračovať.

"Na základe opakovaných rokovaní dnes grécky premiér Antonis Samaras telefonicky informoval českého premiéra Petra Nečasa o prepustení dvoch Čechov, ktorí boli zadržaní gréckou políciou kvôli údajnému fotografovaniu vojenských objektov na ostrove Limnos," uviedol hovorca vlády Schuster. Nečas podľa neho Samarasovo úsilie ocenil.

"V odôvodnení rozhodnutia je podľa informácií obhajcu zadržaných uvedené, že nie je indikácia, že by ohrozili národnú bezpečnosť Grécka. Toto zdôvodnenie má veľký význam v prospech oboch zadržaných pre súdne konanie, ktoré sa v budúcnosti bude konať," informoval popoludní tlačový odbor ministerstva zahraničných vecí.

"Zatiaľ nemáme žiadne rozhodnutia v písomnej podobe," povedala advokátka Dagmar Raupachová. Právnička, ktorá na žiadosť rodín zadržaných na prípad dozerá, preto zatiaľ prípad príliš nekomnetovala. Dodala však, že aj ona má podobné informácie a že ju teší, že dlhodobé úsilie neprišlo navnivoč.

Minister zahraničia Karel Schwarzenberg dnes novinárom v Černínskom paláci povedal, že za prepustením oboch Čechov stoja veľmi intenzívne snahy českej diplomacie. Do vyjednávania sa podľa neho zapojila aj ambasáda v Grécku.

Podľa tlačového oddelenia ministerstva zahraničia činí kaucia 5000 eur za každého z prepustených. Trestné konanie bude aj naďalej pokračovať.

Obaja zadržiavaní muži sú zamestnancami firmy Bohemia Interactive, ktorá vyvíja počítačové hry. Podľa skorších správ médií grécka polícia uvádzala, že na Limnose zhotovovali snímky pre novú hru. Spoločnosť ale odmietla, že by jej zamestnanci boli v Grécku pracovne, a aj oni neskôr uviedli, že tam trávili súkromnú dovolenku a fotky kupovali ako turisti.

Matka jedného zo zadržaných Iveta Pezlarová reagovala na informáciu o prepustení syna veľmi emotívne. "To sa nedá popísať, my sme radšej s ničím nepočítali. To je neuveriteľné," rozvzlykala sa do telefónu.

"Je to strašná úľava a radosť. Momentálne dávame dokopy peniaze a čakáme na číslo účtu od gréckej strany, aby sme im ich mohli poslať. Na peniazoch nezáleží, hlavne nech už sú chlapci doma, "povedal otec Ivana Miloslav Buchta.

Povzbudzujúce pohľadnice:

Podobný prípad vzbudil pozornosť predvlani v októbri, kedy boli traja Česi zatknutí pre podozrenie zo špionáže v Zambii. Podľa obvinenia tamojších úradov fotografovali vjazdy do kasární a základňu zambijského letectva, za čo im hrozilo až 30 rokov väzenia. Z väzby boli po týždni prepustili na kauciu, ale nesmeli opustiť krajinu a museli sa hlásiť na polícii. Koncom decembra 2011 sa trojica Čechov, ktorá všetky obvinenia odmietala, vrátila tajne do ČR a Zambia potom na nich vydala zatykač. Vlani v apríli bolo ale súdne konanie s nimi v Zambii zastavené.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu