Sobota18. máj 2024, meniny má Viola, zajtra Gertrúda

Voľby v USA: V dvoch dedinách začali už o polnoci

Barack Obama a Mitt Romney
Barack Obama a Mitt Romney (Zdroj: SITA)

WASHINGTON - Americké prezidentské voľby sa dnes začali už krátko po polnoci (miestneho času) vyrovnaným súbojom v dedinke Dixville Notch v štáte New Hampshire. Prezident Barack Obama i jeho republikánsky vyzývateľ Mitt Romney tam dostali rovnako po päť hlasov.

Obyvatelia obce neďaleko kanadskej hranice tradične hlasujú počas volebného dňa v USA ako prví - spolu s ďalšou malou dedinou Hart's Location v tom istom štáte.

Tento rok odovzdalo v Dixville Notch hlasy desať voličov. Voľby, prenášané naživo televíziou CNN, sa tam skončili za 43 sekúnd. Obamovi sa v roku 2008 podarilo prerušiť volebné víťazstvá republikánov v dedine po prvý raz za 40 rokov.

V Hart's Location dopadlo hlasovanie jednoznačnejšie: Obama získal 23 hlasov, Romneyho podporilo deväť voličov a jeden hlas sa ušiel libertariánovi Garymu Johnsonovi. Hlasovanie trvalo päť minút a 42 sekúnd.

Mimo oboch obcí otvárajú volebné miestnosti ako prvé v štáte Vermont, a to o 5.00 h miestneho času (11.00 h SEČ). Naplno sa voľby rozbehnú o hodinu neskôr, keď sa hlasovanie začne vo viacerých ďalších štátoch na východnom pobreží.

Tohtoročné prezidentské voľby v Spojených štátoch patria k najtesnejším vôbec. Obama a Romney majú v prieskumoch takmer rovnakú podporu.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu