Sobota18. máj 2024, meniny má Viola, zajtra Gertrúda

Romney s prehrou nepočítal: Pripravený mal len víťazný prejav!

Mitt Romney Zobraziť galériu (2)
Mitt Romney (Zdroj: SITA)

WASHINGTON - Porazený republikánsky kandidát na prezidenta USA uzavrel v utorok svoju volebnú kampaň spísaním víťaznej reči. Romney to povedal agentúre AP s tým, že si naopak nepripravil žiadny prejav, v ktorom by uznával volebnú porážku.

Naopak prezident Barack Obama, ktorý vyhral boj o druhý mandát, podľa televízie Fox povedal, že mal pripravené reči dve.

"Vždy máte pripravené dve reči, pretože nič nemôžete mať za dané," povedal Obama. "Dúfam, že po štyroch rokoch, kedy som každý deň pracoval, ako najlepšie som mohol, ... ľudia usúdia, že som niekto, kto pre nich tvrdo pracuje a kto sa o nich stará a komu umožnia dokončiť prácu."

Romney ešte v deň volieb usporiadal niekoľko volebných mítingov, ktorými sa snažil na poslednú chvíľu získať na svoju stranu nerozhodnutých voličov v Ohiu av Pensylvánii. Tiež republikánsky kandidát na viceprezidenta Paul Ryan sa ešte v utorok snažil apelovať na voličov, usporiadal volebné zhromaždenia vo Virgínii a spoločne s Romneym vystúpil v Ohiu.

Romney svoju víťaznú reč spísal počas letov medzi poslednými zastávkami svojej kampane. Pripravený príhovor mal údajne 1118 slov. Republikánsky politík vraj žiadnu reč pre prípad prehry pripravenú nemal, hoci už vtedy bol výsledok hlasovania podľa neho značne neistý.

Republikánsky kandidát na prezidenta tiež uviedol, že po roku boja o Biely dom neľutuje ničoho, čo sa v uplynulých mesiacoch stalo. "Myslím, že sme nechali na ihrisku všetko. Nič nezostalo v šatniach. Bojovali sme až do samého konca a to bude podľa mňa dôvod, prečo uspejeme," vyhlásil.

Prezidentské voľby v Spojených štátoch sa na niektorých miestach nevyhli problémom. Napríklad v štáte Pensylvánia hlasovacie zariadenie zaškrtávalo políčko u republikána Mitta Romneyho, aj keď chcel volič svoj ​​hlas dať demokratov Barackovi Obamovi.

Niektorým voličom v Pensylvánii skomplikovali život aj nedostatočne informovaní členovia volebných komisií, ktorí po nich požadovali preukaz totožnosti, aj keď Pensylvánsky súd nedávno rozhodol o tom, že to nie je potrebné.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu