Štvrtok2. máj 2024, meniny má Žigmund, zajtra Galina

Superbúrka Sandy si v USA vyžiadala najmenej 72 obetí!

Hurikán Sandy v New Yorku Zobraziť galériu (14)
Hurikán Sandy v New Yorku (Zdroj: SITA)

NEW YORK - Severovýchod Spojených štátov sa pomaly spamätáva zo superbúrky Sandy, ktorá ochromila dopravu, milióny ľudí zostali bez dodávok elektrickej energie a vyžiadala si najmenej 72 obetí v deviatich štátoch USA, informovala agentúra Reuters.

Sandy si v štáte New York vyžiadala 30 obetí, vrátane 22 v rovnomennej metropole. V Marylande prišlo o život deväť ľudí, šesť v New Jersey a rovnaký počet prípadov hlási Pensylvánia.
      
Pri vyčíňaní živlu v Karibiku minulý týždeň - v čase, keď bol ešte hurikánom - zahynulo 69 ľudí. Pred zasiahnutím východného pobrežia severoamerického kontinentu v noci z pondelka na utorok sa zmenil na "superbúrku".
      
Starosta New Yorku Michael Bloomberg zazvonením na otvárací zvonec na newyorskej burze znovu otvoril finančné trhy. Išlo o ich prvé uzavretie v dôsledku nepriazne počasia od roku 1888.
      
Ľudia dochádzajúci do práce verejnou dopravou však počas dnešného dňa stále využívali autobusy, nakoľko newyorské metro nepremáva po tom, čo morská voda zaplavila jeho tunely. Čiastočné obnovenie jeho prevádzky sa očakáva vo štvrtok, štyri dni po tom, ako ho pred búrkou preventívne uzavreli, uviedla agentúra Reuters.
      
Newyorské letisko Johna F. Kennedyho a letisko Newark Liberty opätovne otvorili v obmedzenej prevádzke. Kvôli Sandy predtým zrušili tisícky letov. Zaplavené letisko LaGuardia zostáva nateraz zatvorené.
      
Bloomberg oznámil, že doprava na mostoch a v tuneloch, s výnimkou Mostu Georgea Washingtona, bude niekoľko nasledujúcich dní obmedzená pre niektoré typy vozidiel. Povinné evakuácie neodvolajú dovtedy, kým budovy, ktoré evakuovali, neskontrolujú.
      
Národná basketbalová asociácia (NBA) zrušila otvárací zápas medzi tímami New York Knicks a Brooklyn Nets, ktorá sa mala konať vo štvrtok. Slávny newyorský maratón sa však uskutoční podľa plánu v nedeľu, uviedol starosta.
      
V New Jersey a na ostrove Long Island kvôli výpadkom dodávok elektrickej energie a vyčerpaniu zásob pohonných hmôt zatvorili viac ako polovicu čerpacích staníc.
      
Podľa miestnych bezpečnostných zdrojov môže byť búrka Sandy najdrahšou v histórii USA. Náklady na obnovu by podľa odhadov mohli dosiahnuť až 20 miliárd dolárov (takmer 15,5 miliardy eur).
      
Sandy udrela týždeň pred americkými prezidentskými voľbami, ktoré sa budú konať 6. novembra. Je však otázne, či bude možné v tento deň otvoriť všetky volebné miestnosti, konštatuje agentúra Reuters.  
      
Americký prezident Barack Obama aj jeho republikánsky protikandidát Mitt Romney v pondelok pozastavili svoje aktivity súvisiace s predvolebnou kampaňou. Romney však už agitoval v štáte Florida, zatiaľ čo Obama obnoví svoju kampaň vo štvrtok, keď sa zastaví v Nevade.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu