Piatok26. apríl 2024, meniny má Jaroslava, zajtra Jaroslav

Nový problém východného pobrežia USA: Dochádza im benzín

Automobilová doprava smerom k Manhattanu je obmedzená
Automobilová doprava smerom k Manhattanu je obmedzená (Zdroj: SITA)

NEW YORK - Na východnom pobreží Spojených štátov na mnohých miestach dochádza benzín. Vodiči dlho hľadajú čerpacie stanice, ktoré ešte majú pohonné hmoty. Pri takýchto pumpách potom nie sú výnimočné dlhé a niekoľkohodinové rady.

Podľa televíznej stanice ABC News podobné obrázky nie sú nijako výnimočné v štáte New Jersey, ktorý prírodný živel zasiahol najviac. Väčšina čerpacích staníc tam, ale aj v New Yorku je zatvorená. Ľudia pritom benzín nepotrebujú len do automobilov, ale aj do generátorov, ktoré sú pre mnohých z nich kvôli rozsiahlym výpadkom jedinou cestou k elektrine.

"Ospravedlňujeme sa, ale benzín nemáme," stojí napríklad podľa denníka The New York Times na jednej čerpacej stanici v mestskej časti Queens v New Yorku. Inde zase vjazd do pumpy blokujú nákladné autá. Pri jednej z mála staníc, kde ešte benzín mali, v noci na dnešok boli prekvapivo krátke rady..

Zamestnanec čerpacej stanice podľa denníka The New York Times riadil zákazníkov presne ako letecký dispečer. "Snažím sa im pomôcť, nestojím o žiadne šarvátky," povedal a vynadal vodičovi, ktorý sa snažil predbiehať. "Robíme, čo je v našich silách," uviedol. Dodal však, že aj im čoskoro dôjde benzín a tak začína byť nervózny.

Problémy ale čakajú aj ľudí, ktorí benzín majú. Dopravná situácia v New Yorku je naďalej napätá, hoci dnes v meste čiastočne obnovilo prevádzku metro. Na Manhattane, kde veľa ľudí pracuje, v mnohých prípadoch je možné dopraviť sa len automobilom alebo niektorým z preplnených autobusov. Radnica navyše zaviedla obmedzenia, podľa ktoré na Manhattan môžu ísť len autá, v ktorých sedia najmenej traja ľudia. Nariadenie platí od dnešného rána. Pred niektorými mostmi sa preto tvorili rady áut, ktorých vodiči sa snažili prekĺznuť do mesta ešte predtým, než bude zákaz platiť.

Búrka Sandy, ktorá sa tento týždeň prehnala východom krajiny, si v Spojených štátoch vyžiadala cez 80 životov a napáchala obrovské škody. Státisíce ľudí na dlhší čas pripravila o elektrinu a skomplikovala dopravu. Pred USA búrka spustošila aj karibskú oblasť.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu