Štvrtok2. máj 2024, meniny má Žigmund, zajtra Galina

Veľkolepý pohreb rómskeho kráľa zo Slovenska: Alkohol, peniaze a karty do rakvy!

Rómsky pohreb bol už tradične veľmi emotívny. Zobraziť galériu (2)
Rómsky pohreb bol už tradične veľmi emotívny. (Zdroj: ČTK)

OSTRAVA - Olašskí Rómovia sa v Ostrave dnes lúčili so svojím kráľom Janom Lipom (†72) za zvuku huslí a plaču. Prišli stovky hostí z Európy i USA. Lipa zomrel v pondelok v nemocnici. Nový kráľ, pravdepodobne jeho mladší syn Josef Daniš, bude zvolený najskôr o rok. Do tej doby budú Rómovia za mŕtvym kráľom trúchliť. ČTK to povedal predseda Únie olašských Rómov Josef Stojka.

Hostia sa do Ostravy začali schádzať už v stredu. Smútočné stretnutie zorganizovali najbližší príbuzní pre viac ako päť stoviek ľudí na zámku v Ostrave-Porube. Ženy sa zišli osobitne oddelene od mužov. Veľa sa diskutovalo o kráľovi. O jeho živote, zákonoch, ktoré vydal a sporoch, ktoré rozhodol. Pripravené boli stovky fliaš vína. "Nikto sa ale nesmel opiť," povedal Stojka. Rodina sa potom dnes ráno stretla pri otvorenej rakve v katedrále Božského Spasiteľa v centre Ostravy.

Lipovi na cestu na onen svet vyhrávala kapela jeho obľúbené piesne. Spev a zvuk huslí sa miesil občas s plačom žien a krikom mužov. Kráľ do rakvy dostal veci, ktoré mal za života rád. Svoju palicu, karty či klobúk. Objavili sa aj peniaze a alkohol. Ďalšie fľaše kvalitných liehovín a vína potom dostal aj do hrobky na sliezskoostravskom cintoríne.

V kostole sa zišlo približne 200 ľudí. "Niektorí sú po ceste a prebdenej noci unavení. Prídu až k rodinnej hrobke," vysvetlil Stojka ešte pred začiatkom smútočnej omše. Podľa neho sa do Ostravy zišlo viac ako 500 ľudí, ktorí chcú vzdať hold svojmu kráľovi na jeho poslednej ceste. "Prišli Rómovia z Poľska, Talianska, Nemecka, Slovenska. Jeden dokonca priletel z USA. Celkom som napočítal 580 ľudí, s deťmi aj niečo cez 600," vymenoval Stojka.

Veľkolepý pohreb rómskeho kráľa
Zobraziť galériu (2)
 (Zdroj: ČTK)

O nástupcovi zosnulého kráľa smútoční hostia príliš nechceli hovoriť. Berú to ako neúctu k nebožtíkovi. Toho navyše až do konca pohrebu považujú za právoplatného kráľa. "O voľbe nového kráľa rok nemôžeme hovoriť. To nám určuje zákon. Aj ohľady k rodine," vysvetlil Stojka. Nejaké náznaky sa ale objavili. Lipa údajne pol roka pred smrťou za svojho nástupcu určil mladšieho syna Josefa Daniša.

"Je rozumný. Má predpoklady na to byť kráľ. Až za čas ale o tom rozhodnú starší a rozumní ľudia, ktorí majú autoritu," povedal Stojka. Rovnaký názor má aj Lipov minister Michal Schwartz. "Keď to bola jeho vôľa, budeme to rešpektovať," povedal.

Kto bol Jan Lipa?

Lipa sa narodil 19. januára 1940 v slovenskej obci Beluša. Pred smrťou žil už ako starobný dôchodca a za svojej mladosti zažil ešte kočovný život olašských Rómov. "Dlhé roky potom žil aj v USA a Kanade. Do Česka sa vrátil po roku 1989. Ovládal niekoľko jazykov. Bola to rešpektovaná osobnosť," povedal ČTK Lipov advokát Stanislav Brtník, ktorý kráľa pred súdom zastupoval niekoľkokrát.

Naposledy pred časom, keď Lipu odsúdili na podmienečný trest za napadnutie úradníčky mestského obvodu Ostrava-Juh. Incident sa odohral vlani v marci v budove radnice, kde olašský kráľ vybavoval záležitosti týkajúce sa sociálnej dávky. Mal predložiť požadované doklady, čo sa mu nepáčilo. Všetko považoval za naschvály zo strany úradníčky, do ktorej pôsobnosti spadal. Pred súdom okrem iného vyhlásil, že dotyčná je zaujatá voči Rómom. Keď ju stretol na chodbe radnice, začal na ňu kričať a chytil ju za krk. Žene sa podarilo včas uhnúť nabok a utiecť.

Lipa bol najprv za násilie proti úradnej osobe odsúdený na desaťmesačný podmienečný trest. Odvolací senát mu neskôr trest znížil o štyri mesiace na pol roka so skúšobným odkladom na jeden rok.

"Lipa bol najväčšia osobnosť olašských Rómov nielen v Česku, ale aj v Európe," povedal Stojka, podľa ktorého zomrel v pondelok na následky zlyhania srdca v ostravskej nemocnici.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu