Štvrtok28. marec 2024, meniny má Soňa, zajtra Miroslav

Takto vyzerá pohreb kráľa Rómov: Tisíce ľudí, plač a slzy

Pohreb kráľa Rómov Florina Cioabu Zobraziť galériu (7)
Pohreb kráľa Rómov Florina Cioabu (Zdroj: SITA)

SIBIU - V Rumunsku dnes pochovali samozvaného "kráľa Rómov" Florina Cioabu, ktorému usporiadali veľkolepý pohreb zodpovedajúci jeho postaveniu.

Cioaba, pochádzal z rodiny, ktorá stála na čele ťažko skúšanej rumunskej rómskej menšiny od 19. storočia a bol aktivistom bojujúcim za práva Rómov. Za vzdelávanie detí z chudobných rómskych rodín sa začal zasadzovať po tom, keď jeho 12-ročná dcéra utiekla spred oltára, aby unikla dohodnutému sobášu.

Na pohrebe sa podľa agentúry AP zúčastnili tisíce ľudí, ktorí si prišli uctiť Cioabovu pamiatku. Jeden z bytových domov v jeho rodnom meste Sibiu zdobila veľká vlajka nesúca kráľovu podobizeň s korunou na hlave. Kamenári pracovali na jeho hrobke z čierneho mramoru celý minulý týždeň. 

Cioaba zomrel v nedeľu vo veku 58 rokov počas dovolenky v Turecku. Jeho truhlu - čiastočne presklenú a údajne klimatizovanú - niesli smútiaci sedem kilometrov cez celé mesto. Ešte pred Cioabovým pohrebom korunovali za "medzinárodného kráľa Rómov" Cioabovho najstaršieho syna Dorina. Jeho mladšieho brata Daniela, ktorý Cioabu nahradil vo funkcii hlavy najväčšej rómskej komunity v Európe, korunovali za "kráľa rumunských Rómov.

Sám Cioaba sa ujal vlády v roku 1997, keď prevzal žezlo od svojho otca, ktorého počas rómskeho holokaustu deportovali do Sovietskeho zväzu. V minulosti sa Cioaba vyjadril kriticky o bývalom francúzskom prezidentovi Nicolasovi Sarkozym za to, že nariadil odsun rumunských Rómov z Francúzska do Rumunska.

V Rumunsku oficiálne žije 620.000 Rómov, ale mnohí sa k svojmu pôvodu nehlásia, aby sa vyhli rozsiahlej diskriminácii. Rómski predstavitelia tvrdia, že v Rumunsku žije jeden až 3 milióny Rómov.

Pohreb kráľa Rómov
Zobraziť galériu (7)
 (Zdroj: SITA)

Pohreb kráľa Rómov
Zobraziť galériu (7)
 (Zdroj: SITA)

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu