Piatok29. marec 2024, meniny má Miroslav, zajtra Vieroslava

Turecko mobilizuje armádu: Na hranice vyslalo stíhačky, NATO v pozore!

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: defenseindustrydaily.com)

ANKARA - Turecko vyslalo najmenej 25 ďalších bojových lietadiel F-16, aby posilnilo svoju leteckú základňu Dyarbakir na juhovýchode krajiny v situácii stupňujúceho sa napätia so susednou Sýriou. Dnes o tom informovala agentúra AP s odvolaním sa na tureckú tlačovú agentúru Dogan.

Veliteľ tureckých ozbrojených síl dnes vykonal kontrolu jednotiek na hranici so Sýriou, ktorá sa minulý týždeň stala miestom delostreleckých a mínometných útokov oboch strán po tom, ako sýrske ostreľovanie pripravilo o život piatich civilistov.

V reakcii na ne turecký parlament schválil žiadosť vlády o mandát pre vojenské operácie mimo územia Turecka, pokiaľ to bude kabinet považovať za potrebné. Ankara tak získala ročný mandát pre vojenské akcie a môže armádu poslať do Sýrie.

V kľúčovej oblasti v blízkosti hraníc s Tureckom, ktorá je v súčasnosti pod kontrolou sýrskej vlády, aj dnes pokračovali boje medzi vládnymi jednotkami a sýrskymi povstalcami. V pondelok pristála v tureckej provincii Hatay sýrska mínometná strela, Turecko reagovalo odvetnou paľbou na Sýriu.

Krok Ankary možno vnímať aj ako doplnenie tureckých ozbrojených síl pozdĺž hranice s Irakom, konštatuje agentúra AP. Turecké stíhačky v nedeľu zasiahli kurdské ciele v dvoch cezhraničných náletoch na severe Irakum.

Generálny tajomník Severoatlantickej aliancie Anders Fogh Rasmussen dnes na stretnutí ministrov obrany NATO v Bruseli uviedol, že aliancia má v prípade potreby plán na obranu Turecka pred útokmi zvonku. "Máme všetky potrebné plány na ochranu a obranu Turecka, ak by to bolo potrebné," uviedol Rasmussen počas stretnutia s novinármi.

Predstavitelia NATO však zatiaľ neuvažujú o zásahu voči sýrskym jednotkám, ktoré ostreľujú územie jedného z členov NATO. Potvrdenie o pripravenosti aliancie na ochranu Turecka dnes naznačil aj americký veľvyslanec pri NATO Ivo Daalder.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu