Pondelok29. apríl 2024, meniny má Leo, Lea, zajtra Anastázia

Medzivládna dohoda Česka a Iraku: Miliardový obchod s bojovými lietadlami!

Ilustračné foto
Ilustračné foto

PRAHA - Dvadsaťštyri bojových lietadiel L-159 za zhruba 1 mld. USD kúpi Irak od Českej republiky. Ide o 20 nových strojov a štyri stroje zo skladu, potvrdil v piatok hovorca českého rezortu obrany Jan Pejšek.

O predaji podzvukových lietadiel L-159 rokovali v piatok ministri obrany ČR a Iraku Alexandr Vondra a Sádún al-Dulejmí. Šéfovia rezortov potom navštívili aj podnik AERO Vodochody, ktorý lietadlá montuje.

Dohodu o obchode ohrozovalo to, že Irak chcel nové a dvojmiestne lietadlá, pričom tieto parametre prebytočná česká armádna výzbroj nespĺňa. Preto rezort obrany zvažoval možnosť, že nové lietadlá budú objednávkou pre AERO Vodochody a tie, ktoré česká armáda už nepotrebuje, sa k objednávke pridajú za cenu, ktorá by bola pre Irak veľmi výhodná. Stretnutie ministrov obrany bolo súčasťou série rokovaní v rámci oficiálnej návštevy irackých štátnikov pod vedením premiéra Núriho al-Málikiho. Základom diskusií bolo prehĺbenie obchodných vzťahov. Vo štvrtok ministri priemyslu a obchodu oboch krajín podpísali medzivládnu dohodu o spolupráci.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu