Piatok19. apríl 2024, meniny má Jela, zajtra Marcel

Šéf belgickej rozviedky: Brusel je rajom pre tajných agentov!

Ilustračné foto
Ilustračné foto

BRUSEL - V Bruseli je v súčasnosti viac špiónov ako kdekoľvek inde na svete, uviedol dnes európsky internetový denník EUobserver. Denník sa odvoláva na údaje poskytnuté šéfom štátnej belgickej rozviedky (VSSE) Alainom Winantsom.

"Hovoríme tu nie o desiatkach, ale o stovkách, niekoľkých stovkách agentov a zahraničných spravodajských dôstojníkov, ktorí sú aktívni v Bruseli," uviedol Winants vo svojom prvom rozhovore pre medzinárodnú tlač.

Podľa šéfa VSSE v súčasnosti možno hovoriť o ruskej a čínskej špionáži, a tiež o zbere informácií zo strany mnohých ďalších štátov, podobnej z obdobia studenej vojny. Winants upozornil, že Belgicko je malou krajinou s obrovskou koncentráciou diplomatov a medzinárodných podnikateľov, ktorí sú aktívni či už v rámci inštitúcií EÚ alebo NATO, čo je pre špiónov veľmi priaznivé podnebie na vyvíjanie svojich aktivít.

Winants uviedol, že svojich špiónov majú v Bruseli nielen krajiny ako Irán, ale aj spriatelené krajiny s EÚ ako je Izrael či Spojené štáty.

S ohľadom na ciele špiónov pôsobiacich v Bruseli Winants spresnil, že ak v diplomatických kruhoch koluje vtip o tom, že iránski špióni najdôslednejšie sledujú vlastných veľvyslancov a diplomatov, spravodajskí agenti z Číny a Ruska idú zas tvrdo po informáciách komerčného a politického charakteru ako aj po klasických vojenských údajoch, ktoré vznikajú v rámci rozhodovacieho procesu EÚ.

"Môžeme hovoriť, že existuje určitá hranica medzi neutrálnymi, priateľskými a nepriateľskými spravodajskými službami. Tá ale mizne keď ide o ochranu ekonomického a vedeckého potenciálu. V tomto prípade si myslím, že každá spravodajská služba súťaží s ostatnými," uviedol Winants.

Šéf VSSE v tejto súvislosti upozornil, že energetická politika EÚ je predmetom vysokého záujmu zo strany cudzích spravodajských služieb.

Denník EUobserver s odvolaním sa na Winantsa uviedol, že špióni pôsobiaci v Bruseli sa väčšinou vydávajú za akreditovaných diplomatov, novinárov, podnikateľov, lobistov a neraz aj študentov. Ich úlohou je nielen zber dôležitých informácií, ale aj snaha ovplyvňovať niektoré rozhodnutia prijímané lídrami EÚ a NATO.

Postup špiónov je získavať si priateľov a dobré kontakty prostredníctvom účasti na rôznych seminároch a spoločenských aktivitách v Bruseli. Osoby, ktoré sú pre špiónov vhodné na kontakt, väčšinou spadajú do kategórie "Mice," čo je z angličtiny skratka pre peniaze (money), ideológia, kompromis a ego. Ide o ľudí, ktorých možno zlákať peniazmi, podporou ich radikálnej ideológie, ktorí sa snažia ukryť nejaké prehrešky a sú preto vydierateľní alebo ktorí sú priťahovaní iluzórnym svetom Jamesa Bonda.

Winants v tejto súvislosti upozornil, že belgická rozviedka má relatívne malý personál na to, aby čelila širokej škále spravodajských hrozieb. Dodal, že ani bezpečnostné služby EÚ a NATO v Bruseli nie sú dostatočne personálne vybavené na túto skutočnosť. A upozornil, že Európsky úrad pre vonkajšiu službu, ktorému šéfuje Catherine Ashtonová a ktorý má medzinárodné pobočky v štátoch ako Čína, Sýria, Ukrajina, Rusko a Izrael, je významným terčom špionážnych aktivít.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu