Utorok16. apríl 2024, meniny má Dana, Danica, zajtra Rudolf

V Iráne zatkli Slováka Mateja Valucha (26): Údajne je špiónom CIA!

Matej Valuch Zobraziť galériu (4)
Matej Valuch (Zdroj: YouTube)

BRATISLAVA - V Iráne zadržali Slováka pre špionáž, vraj pracoval pre CIA, informovali o tom tvnoviny.sk. Ministerstvo zahraničných vecí pre TV Markíza potvrdilo, že minulý týždeň v Teheráne zadržali slovenského občana.

Podľa spravodajského portálu Markízy v Iráne údajne získaval informácie o ich jadrovom programe. Naše ministerstvo už požiadalo iránsku stranu o vysvetlenie k zadržanému Slovákovi, iránska strana zatiaľ neodpovedala.

Ministerstvo: Na prípade intenzívne pracujeme

Slovenská diplomacia intenzívne pracuje na prípade Slováka zadržaného v Iráne. "Iránska strana informovala náš zastupiteľský úrad v Teheráne, že minulý týždeň zadržali občana Slovenskej republiky údajne pre podozrenie z ohrozovania štátnej bezpečnosti," informoval hovorca Ministerstva zahraničných vecí a európskych záležitostí SR Boris Gandel. Zastupiteľský úrad v Teheráne požiadal iránsku stranu o návštevu zadržaného Slováka. "Napriek opakovaným telefonickým a aj notifikovaným žiadostiam zatiaľ nebol umožnený takýto kontakt s naším občanom. Na prípade intenzívne pracujeme a podnikneme ďalšie potrebné kroky," dodal hovorca rezortu diplomacie Boris Gandel.

Podľa informácií denníka SME ide o 26-ročného Slováka Mateja Valúcha. V Iráne ho zadržali preto, lebo vraj pracoval pre CIA. Iránska štátna televízia o ňom odvysielala dokument s názvom Lovec v pasci. Vo videu, ktoré sa dá pozrieť na Youtube v perzštine, rozpráva o tom, ako prišiel do krajiny pracovať, kde ho neskôr kontaktoval dôstojník CIA a ktorému posielal osobné údaje o Iráncoch. Na konci príbehu mladého Slováka má byť údajne odhalenie šiestich agentov, ktorí podnikali "neustále a chytré operácie" zamerané na Iráncov.

,,V roku 2008 som zaregistroval pracovnú webovú stránku NGR a podpísal zmluvy s renomovanými európskymi spoločnosťami s cieľom predstaviť im odborné ľudské sily v Iráne," hovorí Matej Valúch vo videu.  

,,V roku 2009 ma kontaktoval človek, ktorý sa predstavil ako Steven Logano zo spoločnosti Prizma so záujmom o spoluprácu. V prvých dňoch som však zistil, že jeho skutočné meno nebolo Steven Logano a že je dôstojníkom CIA s cieľom infiltrovať iránske odborné kurhy a zhromažďovať informácie o vývoji v iránskom hi-tech odvetví," dodal Valúch.

Matej Valúch odišiel do Teheránu podľa informácií SME v lete, kde mal pracovať v oblasti komunikácií. Naposledy sa na Slovensko ozval začiatkom decembra, odvtedy sa s ním nedá spojiť. Dvadsaťšesťročný Slovák ovláda angličtinu, vyštudoval na Univerzite Mateja Bela v Banskej Bystrici. Po perzsky nevie, dodal denník.

Vo videu, ktoré s ním odvysielala tamojšia štátna televízia, sa k vyzvedačstvu priznal.

Záber Iránskej tajnej služby zo sledovania Matej Valúcha

Matej Valúch (Matti Waluk)
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: mehrnews.com)

Po Matejovi pátrala aj naša polícia
Zobraziť galériu (4)
Po Matejovi pátrala aj naša polícia  (Zdroj: minv.sk)

 

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu