Utorok7. máj 2024, meniny má Monika, zajtra Ingrida

Metanolový duch straší aj Poliakov: Triumf colníkov a podozrivé úmrtia!

Poľská polícia varovala dnes dôrazne spotrebiteľov, aby nepili alkohol neznámeho pôvodu
Poľská polícia varovala dnes dôrazne spotrebiteľov, aby nepili alkohol neznámeho pôvodu

VARŠAVA - Poľskí colníci zadržali ešte v stredu v Tešíne na poľskej strane štátnej hranice s ČR 160 litrov neokolkovaného alkoholu, ktorý z ČR do Poľska prepravovali nezávisle na sebe štyria poľskí občania v automobiloch. Informáciu prinieslo dnes internetové vydanie periodika Wprost s odvolaním sa na hovorkyňu Colnej správy v Katoviciach Aldonu Wegrzynowiczovú.

Zhabané alkoholické nápoje rôznych značiek sú predmetom laboratórneho skúmania na obsah toxického metanolu. V prvých vzorkách sa však metylalkohol nenašiel.

K odhaleniu kontrabandu došlo pri rutinnej cestnej kontrole, ktorú v Poľsku posilnili kvôli obavám z jedovatého alkoholu z ČR. Poliaci zintenzívnili i kontroly na trhoviskách a iných predajných miestach v poľsko-českom pohraničí. Internetový server gazeta.pl píše o podozrení, že jedovatý alkohol z ČR už mohol v Poľsku pripraviť o život ženu (35), ktorá ešte 5. septembra zomrela na následky otravy metanolom v jednej z hornosliezskych osád. Na oslave, kde konzumovala pančovanú vodku Helsinki kúpenú na trhovisku, sa priotrávili aj dvaja ďalší ľudia, ktorí však prežili. Presne tento druh falšovaného alkoholu vraj českí colníci objavili v priebehu leta na severnej Morave.

Podľa informácií internetového portálu wp.pl zomrel zrejme na následky otravy metanolom aj občan (39) poľského Wieruszowa, jeho manželka je po konzumácii alkoholu neznámeho pôvodu v balení vodky Helsinki v ťažkom stave. Podobnú tragédiu zaznamenali nedávno aj v Bierune, kde mladá žena bojuje o život v nemocnici. Tamojší policajti zadržali muža-priekupníka s nelegálnym alkoholom, stopy však podľa poľských médií vedú do ČR.

Poľská polícia varovala dnes dôrazne spotrebiteľov, aby nepili alkohol neznámeho pôvodu a nekupovali nápoje z neznámych zdrojov či bez adekvátneho označenia. Rovnako apelovala, aby sa ľudia zdržali prijímania takýchto prezentov. Zverejnila i etikety českých výrobkov, v ktorých sa našiel už metanol, a varovala pred ich kúpou a spotrebou.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu