Piatok10. máj 2024, meniny má Viktória, zajtra Blažena

Podozriví zo špionáže: Grécko zadržalo Čechov za filmovanie základne pre PC hru!

Hra Arma 3 z dielne Bohemia Interactive má využívať zábery z ostrova Limnos.
Hra Arma 3 z dielne Bohemia Interactive má využívať zábery z ostrova Limnos. (Zdroj: youtube/bohemia interactive)

ATÉNY/PRAHA - Grécka polícia zadržala dvoch Čechov, ktorých podozrieva zo špionáže na ostrove Limnos na severovýchode Egejského mora. Česi tam fotografovali vojenské objekty a tvrdia, že len zhotovovali zábery pre pripravovanú počítačovú hru. O víkendovom zatknutí dnes informovali grécke médiá a správu potvrdil aj český konzulát v Aténach.

Podľa gréckej tlačovej agentúry APE-MPE dvoch mužov vo veku 28 a 33 rokov zatkli v nedeľu popoludní a predviedli na výsluch na miestnu prokuratúru. Videozáznam a fotografie vraj robili, aby graficky čo najvernejšie znázornili bojové pole v chystanej počítačovej hre.

Česi boli zatknutí v nedeľu po tom, čo na ostrove Limnos fotografovali vojenské základne a vojenské letisko, potvrdila ČTK konzulka Blanka Kovácsová. Boli vypočúvaní a ich obvinenie je vážne, povedala vedúca úradu, ktorý je podľa nej so zadržanými v spojení.

Oboch mužov by mali dnes previezť na ostrov Lesbos, kde budú v stredu alebo vo štvrtok vypovedať pred prokurátorom v správnom stredisku oblasti. "Je to možné," odpovedala konzulka na otázku, či by zadržaní Česi mohli skončiť na súde. Zdôraznila však, že špekulácie o ich ďalšom osude by Čechom, ktorí čelia vážnemu policajnému obvineniu, len uškodili.

Kontrola fotoaparátu a videokamery ukázala, že českí občania zaobstarali snímky strategických vojenských objektov, uviedol ruský denník Rossijskaja Gazeta. Česi podľa jeho servera tvrdia, že pracujú pre spoločnosť Bohemia Interactive a zábery zhotovovali pre počítačovú hru situovanú na ostrove Limnos.

Firma Bohemia Interactive Studio, s.r.o. sídliaca v Prahe sa na svojich internetových stránkach predstavuje ako špecialista na vývoj herného softvéru. Vykonáva vraj výskum v oblasti 3D grafiky, umelej inteligencie a fyzikálnej simulácie. Vyjadrenie jej predstaviteľov sa zatiaľ nepodarilo získať.

Zatknutie prišlo takmer rok po tom, čo sa vedenie ostrova Limnos ohradilo proti už vtedy plánovanému virtuálnemu využitiu ostrova ako bojiska v českej počítačovej hre. Ostrovná samospráva namietala, že by zaradenie ostrova do ultrarealistickej vojnovej simulácie mohlo poškodiť turistický ruch, a navyše by narušilo strategickú bezpečnosť. Nepriatelia by sa totiž podľa samosprávy mohli dostať k mapám ostrova vo vysokom rozlíšení.

Limnos sa nachádza v prefektúre Lesbos v Egejskom mori. Jeho história siaha až do staroveku a v gréckej mytológii išlo o sídlo boha Hefaista. S rozlohou 477 kilometrov štvorcových poskytuje domov približne 18 000 obyvateľom. Jeho dve najväčšie mestá Myrina a Moudros majú 3400 respektíve 4800 obyvateľov.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu