Piatok29. marec 2024, meniny má Miroslav, zajtra Vieroslava

Snemovňa súhlasila s vydaním Ratha na ďalšie trestné stíhanie

David Rath
David Rath

PRAHA - Poslanecká snemovňa ČR dnes súhlasila s vydaním väzneného poslanca Davida Ratha na ďalšie trestné stíhanie. Za jeho vydanie hlasovalo 174 poslancov, proti boli štyria z 200-členného parlamentu.

Sedem poslancov sa zdržalo hlasovania. Rath snemovňu o vydanie sám požiadal. V prejave obhajoval svoju pozíciu, kritizoval českého ministra vnútra Jana Kubiceho, ktorý podľa neho za jeho prípadom stojí. Svoju situáciu prirovnal k pasáži zo Švejka - "Ježiš Kristus bol tiež nevinný, a ako dopadol."

Rath ďalej nerozviedol svoje výroky k financovaniu volebnej kampane ČSSD, o ktorom sa zmienil v júnovom vystúpení k svojmu stíhaniu v kauze buštěhradského zámku. Nechce vraj pomáhať pravici pred nadchádzajúcimi voľbami. "Veľa som premýšľal, do akej miery mám hovoriť o voľbách a peniazoch na voľby. Nakoniec som si povedal: Ja predsa nebudem hrať tú hru s tým Kubicem, ja predsa nebudem užitočným idiotom tejto vlády," vyhlásil.

Už v júni poslanci odsúhlasili zbavenie Ratha imunity pre jeho stíhanie pre údajnú korupciu v kauze buštěhradského zámku. V polovici júla polícia zaslala do snemovne ďalšiu žiadosť o možnosť stíhať Ratha pre prijatie úplatku, ktorého sa mal podľa vyšetrovateľov dopustiť v ďalších prípadoch.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu