Pondelok29. apríl 2024, meniny má Leo, Lea, zajtra Anastázia

Uväznený Rath zaslal do parlamentu návrhy noviel štyroch zákonov

David Rath
David Rath (Zdroj: profimedia.sk)

PRAHA - Obvyklý legislatívny proces čaká na návrhy štyroch noviel platnej českej legislatívy, ktoré z väznice v Litoměřiciach zaslal do Poslaneckej snemovne Parlamentu ČR z korupcie obvinený, uväznený poslanec David Rath. Informovali o tom české elektronické médiá a internetové servery.

Niekdajší stredočeský hajtman, obvinený z korupcie, zaslal kolegom návrhy týkajúce sa daní, vrátane DPH, ako aj návrh, ktorým by sa menili príspevky na deti, respektíve by sa zaviedla hradená antikoncepcia pre vybrané ženy.

Snemovňa dnes Rathove návrhy rozoslala poslancom, najprv sa k ním vyjadrí vládny kabinet premiéra Petra Nečasa, potom o nich rozhodne zákonodarný zbor.

Novela zákona o DPH z dielne Davida Ratha by zaviedla nulovú sadzbu dane u vybraných produktov, medzi ktorými je chlieb, mlieko, maslo, ryby, ovocie, zelenina a lieky hradené zo zdravotného poistenia. V zdôvodnení poslanec poukazuje na sociálny aspekt takéhoto opatrenia v prípade nízkopríjmových občanov a chronických pacientov.

Novela dane z príjmu by mala zvýšiť odpočítateľné paušály pre živnostníkov a zaviesť pre firmy štyri sadzby v závislosti na výške zisku. V zdôvodnení autor poukazuje na podporu malého a stredného podnikania.

Cieľom Rathovej novely zákona o verejnom zdravotnom poistení, v zmysle ktorej by poisťovne hradili antikoncepciu dievčatám vo veku 15-18 rokov a ženám, poberajúcim podporu, je zabrániť nechcenému tehotenstvu a znížiť počet umelých prerušení tehotenstva.

Naopak, novela zákona o štátnej sociálnej podpore by podľa Davida Ratha mala prispieť k zvýšeniu pôrodnosti. Nárok na príspevky na deti by mali mať podľa nej všetky rodiny, nie však na štvrté a ďalšie dieťa.

Ratha a ďalších sedem osôb zadržala protikorupčná polícia 14. mája, pričom uňho v škatuli od vína našla sedem miliónov korún. Všetkých zadržaných obvinili z poškodzovania finančných záujmov EÚ, podplácania a snahy o získanie výhod pri zadávaní verejnej objednávky. V prípade potvrdenia viny súdom hrozí bývalému hajtmanovi až 12 rokov väzenia. Medzičasom je však Rath podozrivý aj zo zasahovania do objednávok na vybavenie niekoľkých stredočeských nemocníc, za čo mal prijať od zástupcov troch firiem deväť miliónov korún.

Všetky doterajšie sťažnosti uväzneného a na trestné stíhanie v oboch kauzách poslancami vydaného Davida Ratha česká justícia zamietla.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu